Ribó serà el batlle de València amb el suport del PSPV i València en Comú

  • Calabuig es mostra disposat a entrar al govern presidit pel candidat de Compromís

VilaWeb
Redacció
05.06.2015 - 14:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Compromís tindrà la batllia de València amb el suport del PSPV-PSOE i València en Comú. Joan Ribó ha aconseguit entendre’s amb els dos grups que li permetran tenir la majoria estable de l’Ajuntament de València per foragitar Rita Barberá després de 24 anys de mandat. Ribó i Joan Calabuig (PSPV) han arribat a un acord programàtic i sobre la composició del govern. Tan sols falta resoldre com es distribuiran les responsabilitats entre els partits que formaran part de la coalició. València en Comú, la marca de Podem a la capital valenciana, encara no ha decidit si entrarà al govern o donarà suport des de fora.

El PP de Rita Barberà va tenir la greu patacada a les eleccions del 24 de maig. De 20 regidors que tenia, en va perdre 10. Joan Ribó, cap de llista de Compromís, es va convertir en el guanyador moral de les eleccions: va aconseguir 9 regidors i tan solament 10.000 vots menys que Rita Barberà. Juntament amb els 5 regidors del PSPV-PSOE i els 3 de València en Comú, el bloc d’esquerres arriba als 17 necessaris per a governar.

Ribó i Calabuig han coincidit en desvincular aquestes negociacions a les que s’estan produint entre els dos partits per al govern de la Generalitat Valenciana. Al respecte, Calabuig ha dit que la negociació a València ‘seguirà avançant independentment d’altres situacions’. El portaveu socialista ha afegit que València ‘no és un cromo del Coiot’ –en al·lusió a una frase de Mónica Oltra– i ha remarcat la importància de la ciutat, apel·lant a la ‘responsabilitat’.

Calabuig ha qualificat com ‘constructiva i positiva’ la reunió d’avui amb Joan Ribó i ha mostrat la seva preocupació per ‘la situació d’emergència social i ètica’ de la ciutat. En aquest sentit, ha assenyalat que ha proposat mesures d’aplicació immediata. El dirigent del PSPV ha explicat que els dos portaveus han parlat de coincidències en els seus programes i ha dit que les converses continuaran la setmana vinent. ‘Si es donen les condicions, la nostra voluntat és la de participar en el govern de la ciutat’.

En relació a les negociacions entre el PSPV-PSOE, Compromís i Podemos per a la Generalitat Valenciana, Calabuig ha insistit que ‘València té una dinàmica pròpia’ i ha assenyala que ‘a dia d’avui no preveiem cap més opció’ que no sigui la de donar suport ‘a la força majoritària del canvi’, referint-se a la llista encapçalada per Joan Ribó.

Sobre les converses per al govern valencià, Calabuig ha assenyalat que els acords ‘s’han de desenvolupar amb responsabilitat a tots els nivells que s’està dialogant’.

Al seu torn, Joan Ribó ha expressat que ‘totes les persones que estaven preocupades perquè a València no s’arribés a un acord dir-los que la preocupació la poden anar rebaixant i aquelles persones que estan desitjant que no s’arribi a un acord, dir que ho sentim però que no es van a realitzar els seus desitjos’. Així ha iniciat la seva intervenció el candidat de Compromís, que ha manifestat que ‘arribarem un acord per canviar aquesta ciutat i el hi haurà la setmana vinent’.

Un govern entre tres, no un regne de taifes

Joan Ribó ha exposat que hi ha coincidència de programes amb el PSPV-PSOE i també amb València en comú i que l’acord serà ‘un govern entre els tres’ però ha advertit que no ha de ser un ‘regne de taifes’ sinó que cadascú treballarà sobre un acord de programes en comú. En aquest sentit, ha indicat que hi ha coincidències en aplicar mesures de xoc com l’obertura de menjadors escolars a l’estiu i mesures contra els desnonaments així com la gestió de molts espais culturals que no s’utilitzen.

El candidat de Compromís ha admès que les negociacions per al govern de la Generalitat Valenciana han afectat les de València ciutat però ha dit que la situació a la capital valenciana s’està solucionant i que ‘València ha aconseguit els suficients graus de llibertat perquè ens posem a negociar i avancem en aquest tema, independentment d’altres que necessitem que se resolguin’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any