Mas, entre els consellers d’Unió i la ‘llista del president’

  • El sector sobiranista d'UDC es reunirà avui per abordar l'estratègia a seguir envers la pregunta del 14 de juny

VilaWeb
Redacció
04.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pregunta enrevessada que ha proposat la cúpula d’Unió als seus militants per a pronunciar-se sobre el procés sobiranista ha reobert amb més cruesa que mai el conflicte de la federació nacionalista. CiU ha estat fins ara la marca amb què CDC i UDC s’han presentat a les eleccions. Però això pot canviar el setembre amb la llista oberta que prepara el president Artur Mas per defensar la via independentista. Mas vol configurar una llista com la que va proposar després del 9-N, però sense cercar l’entesa amb ERC. La candidatura tindria un programa clarament independentista i s’hi podria afegir qui volgués. D’aquesta manera, la pilota quedaria a la teulada de Duran i Lleida, que hauria de decidir si accepten la independència o se n’exclou. Tanmateix, la dificultat del president Mas serà de presentar-se com una opció coherent mentre governa amb els consellers més afins a Duran, com ara Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí.

Els militants d’Unió han de votar si accepten les renúncies que proposa la pregunta de la direcció o si opten per la independència. Els dirigents independentistes del partit ja s’han començat a decantar per un vot negatiu a la consulta. Ho van fer ahir una veu històrica com Joan Rigol i la cara més visible de l’ala independentista, Antoni Castellà. I el secretari general i responsable de defensar la pregunta, Ramon Espadaler, va dir també ahir que si la militància tombava la proposta de la direcció caldria convocar un congrés extraordinari perquè seria una desautorització clara de la direcció actual. Per tant, la consulta pot convertir-se ràpidament en un plebiscit sobre la continuïtat de Duran i els seus adlàters.

Però Mas, tot i que vol esperar a anunciar la seva candidatura després del procés intern d’Unió, ja té decidit que es posarà al capdavant d’una llista en favor de la independència. De fet, ja ha demanat a alguns col·laboradors seus de màxima confiança que comencin a preparar la relació d’independents i professionals reconeguts que vol que l’acompanyin.

El problema és el ‘mentrestant’ del president Mas. Al president li pot ser complicat d’impulsar una llista clarament independentista mentre governa amb els consellers més fidels a Duran. Se’n pot ressentir la seva imatge de coherència. Si Mas espera fins després del 14 de juny a explicar la seva proposta, les bases independentistes d’Unió poden estar desorientades perquè no sabran què els espera si s’imposa el vot negatiu a la pregunta de Duran i Espadaler.

L’estratègia del sector independentista

El sector sobiranista d’UDC es reunirà avui per decidir l’estratègia a seguir envers la pregunta de la consulta interna del 14-J aprovada pel comitè de govern amb nou vots en contra. Sobre la taula hi ha unes quantes accions, com ara promoure el vot contrari com una forma de renovar el partit i la seva direcció, o intentar forçar un congrés extraordinari. O totes dues opcions. Ara, volen calibrar també si les decisions que prenguin poden fer mal al procés. Els dirigents consultats estan convençuts que en aquesta consulta guanyarà el no per molt que la cúpula faci campanya pel sí. De moment, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, s’ha vist amb el president de la Generalitat.

Fonts consultades han subratllat que, tot i que no tenen accés al cens i hi pot haver el perill d’una tupinada, estan convençuts que guanyarien la consulta, és a dir, que s’imposaria el no, perquè són més de mil els militants que han signat el manifest que reclamava una pregunta sobre la independència. 


Entre els signants hi ha els presidents de tres intercomarcals, Barcelona, Barcelona Comarques i Terres de l’Ebre, i per tant sí que podran consultar censos parcials, els seus. Sigui com sigui, calculen que entre aquestes tres agrupacions poden conèixer el 60% del total de militants, uns 5.000, segons que va apuntar el secretari general demòcrata-cristià, Ramon Espadaler.


Remarquen, a més, que el vot contrari fins i tot es pot vendre en positiu, per tal com pot originar un congrés extraordinari. És la cúpula, diuen, qui converteix aquesta consulta en un autèntic plebiscit sobre la direcció.


Sigui ara o sigui després, el sector sobiranista considera que el congrés extraordinari és pràcticament obligatori, però volen estudiar si fer-lo abans del 27-S pot perjudicar el procés o no.


De moment, UDC ha activat una campanya per a incentivar la participació, però paral·lelament, el president del comitè de govern, Josep Antoni Duran i Lleida, ja ha començat la seva reclamant el vot favorable a la pregunta formulada pel comitè de govern. Segons que ha dit, parla amb tothom, ‘militant per militant’. La cúpula, que ja organitza reunions amb militants d’ací al 14 de juny, considera que Mas ha avalat la pregunta amb les declaracions que va fer ahir al matí en la sessió de control al parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any