‘La tertúlia proscrita’

La fiscalia suïssa cridarà a declarar Ángel Maria Villar

  • El president de la federació espanyola de futbol podria aportar informació sobre les adjudicacions dels mundial de Catar i Rússia

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.05.2015 - 09:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia Suïssa cridarà a declarar Ángel Maria Villar, el president de la federació espanyola de futbol, perquè doni informació sobre l’adjudicació de Rússia i Catar com a seus dels mundials de futbol del 2018 i 2022, respectivament. Aquesta informació la publica el diari anglès The Guardian, segons el qual, Villar, membre del comitè executiu de la FIFA, es troba entre deu noms més que volen ser interrogats pels agents federals suïssos. La llista la completen Issa Hayatou (president de la Confederació Africana de Futbol), Michel D’Hooghe (Bèlgica), Senes Erzik (Turquia), Worawi Makudi (Tailàndia), Marios Lefkaritis (Xipre), Jacques Anouma (Costa d’Ivori), Rafael Salguero (Guatemala), Hany Abo Rida (Egipte) i Vitaly Mutko (Rússia).

Qatar Airways, un dels presumptes suborns

El 2010 Catar es va imposar en les votacions per obtenir l’adjudicació de l’organització del mundial de 2022. Però una investigació a càrrec del Daily Mail apunta que el país islàmic s’hauria gastat 17.17 bilions de lliures per guanyar les votacions. L’informe explica com s’haurien gastat aquests diners i qui els hauria rebut. Entre els noms de Michel Platini, president de la UEFA i Julio Grondona, president de la federació argentina de futbol, també apareix Villar. Segons aquesta investigació Catar hauria obtingut el seu vot amb un suborn indirecte. Es tractaria del patrocini del Barça per part de Qatar Airways, un contracte pel qual el club blaugrana ha obtingut 150 milions de lliures.

Blatter opta a ser reelegit

Amb tot, avui a la tarda es celebren les eleccions a la presidència de la FIFA, en què l’actual president, Joseph Blatter, és el favorit per a revalidar el càrrec, el qual ha ocupat en els últims quatre mandats des del 1998. L’escàndol d’aquesta setmana, en què uns quants alts càrrecs de la FIFA han estat detinguts per presumpta corrupció, poden afectar la seva candidatura. Això podria beneficiar l’altre candidat, el príncep jordà Ali Bin Al Hussein, fill del rei Hussein, mort el 1999.

Blatter es va pronunciar ahir sobre el presumpte cas de corrupció que afecta l’organisme futbolístic i va desvincular la seva persona de qualsevol relació amb aquest: Molta gent em creu responsable de les accions de la FIFA. Però jo no puc controlar a tothom‘, i va afegir que ‘no permetré que les accions d’uns quants destrueixin la feina de tants que treballen intensament pel futbol‘.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any