Ricard Boluda: “L’autonomia de l’actor consisteix a conquerir el present escènic”

  • Ricard Boluda (Lleida, 1959) és el director pedagògic d'El Timbal, Centre de Formació i Creació Escènica.

VilaWeb
Redacció
28.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Timbal impartirà a partir del curs vinent el nou Cicle Formatiu de Grau Superior en ‘Tècniques d’actuació teatral’. Parlem amb el seu director de la formació de l’actor, del sistema pedagògic CODA.

Bernat Puigtobella: Al Timbal esteu d’enhorabona. El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha aprovat (tot i que està pendent de publicació en el DOGC, en qualsevol moment) el Cicle Formatiu de Grau Superior. Què suposarà això?

Ricard Boluda: És una vella demanda feta des de l’ACET, l’Associació Catalana d’Escoles de Teatre, de la qual El Timbal forma part. Hem estat un dels impulsors d’aquesta associació perquè sentim la necessitat de demanar a les institucions el reconeixement de la feina que hem fet durant molts anys i de la quantitat d’actors avui en actiu que han sortit de les nostres escoles. Aquest procés va començar l’any 2009, quan vam entrar en negociacions amb el departament d’Ensenyament per tal de tenir una qualificació professional definida i aprovada i un disseny del títol corresponent. Ara, finalment ha arribat aquest reconeixement.

B.P. : Quin objectiu té aquest cicle formatiu?

R.B: La finalitat del cicle és aplicar les tècniques d’interpretació, de moviment i de veu per actuar en viu o en mitjans audiovisuals, per realitzar tasques de dinamització basades en l’actuació i per ser capaç de preparar en tècniques d’expressió i comunicació, amb criteris artístics, de qualitat i de seguretat.

B. P. : I això a efectes curriculars què significarà?

R.B: Vol dir que un cop un alumne acabi el cicle de dos cursos al Timbal tindrà un títol professional de grau superior en Tècniques Teatrals d’Actuació. Serà un títol propi reconegut només per la Generalitat de Catalunya, però per primera vegada tindrem un disseny curricular de teatre per sota dels estudis de grau. I això té molt sentit, perquè al Timbal no formem llicenciats sinó actors.

Podeu llegir l’entrevista sencera a Núvol fent clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any