Podem s’obre a repetir la fórmula de Barcelona en Comú el 27-S

  • Ubasart replica a Mas que 'si no volen que els diguin que roben, que no robin'

VilaWeb
ACN
26.05.2015 - 11:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Podem ja no tanca la porta a incorporar ICV-EUiA en la ‘coalició social i política àmplia’ que vol teixir de cara al 27-S per ‘disputar el canvi’ a la Generalitat. ‘La nostra proposta no inclou ni descarta Iniciativa ni altres actors polítics’, ha dit la secretària general de la formació a Catalunya, Gemma Ubasart. Tot i així, ha deixat clar que la confluència prioritzarà els ‘lideratges socials’ per sobre de ‘sopes de sigles o pactes entre cúpules’. Podem, que tampoc descarta que l’aliança tingui una altra marca, celebrarà primàries per escollir el cap de llista de l’1 al 10 de juny. Ubasart ha replicat al president Artur Mas que ‘si no volen que diguin que roben, que no robin’.

La secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, ha fet aquest dimarts una crida a construir una aliança social i política ‘àmplia’ de cara a les eleccions al Parlament del pròxim 27 de setembre. Una cita electoral que confia que acabarà tenint lloc i que tindrà un caràcter més ampli que l’estrictament plebiscitari. Els ciutadans, segons ha assenyalat, triaran entre dos models: el de l’austeritat, les polítiques fetes ‘des de dalt’, la corrupció i el finançament il·legal de partits enfront del de la democràcia. A més, ha instat el president de la Generalitat, Artur Mas, que no es faci enrere perquè ‘la gent té ganes de canvi, vol votar’, ha asseverat.

Si fa uns mesos la formació lila havia tancat la porta de forma clara a concórrer conjuntament amb ICV-EUiA, ara Podem no descarta aquesta possibilitat. ‘Ni incloem ni excloem a priori cap partit polític’, ha apuntat Ubasart, que ha dit que mantenen ‘espais de diàleg’ amb totes les forces polítiques i socials ‘transformadores’ del país. Malgrat la insistència dels periodistes, la dirigent no ha aclarit del tot la predisposició del seu partit a formar candidatura amb els ecosocialistes de cara 27-S, cosa que sí que han fet a la capital catalana sota el paraigua de BComú el passat 24-M.

En aquest sentit, i vist l’èxit dels resultats de la fórmula barcelonina, Ubasart ha volgut deixar clar que els models ‘no són exportables’ arreu del territori i que no tenen per què ‘calcar’ l’experiment capitanejat per Ada Colau -que aplega ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent-. ‘En cada espai geogràfic s’ha de construir un projecte polític adaptat a la realitat, als lideratges socials que existeixen, a la seva cultura política’, ha resumit. I encara ha afegit: ‘la proposta que en sortís [per al 27-S] ha de ser fruit d’un procés determinat i propi pel cas català que pot molt diferent o molt semblant del de Barcelona’.

En qualsevol cas, Podem pretén que l’aliança per al 27-S tingui un marcat caràcter social, noves cares i que aporti aire fresc a l’arena de les institucions públiques catalanes. ‘Volem a gent normal fent política, que el pes el portin els lideratges socials’, ha argumentat Ubasart, que ha assegurat que veu ‘amb bons ulls’ la proposta llançada per l’activista social Albano Dante Fachin, que vol erigir-se en cap de llista a partir del procés de primàries que ha de celebrar-se de l’1 al 10 de juny.

Rèplica a Mas

Després que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi retret a Podem i altres formacions d’esquerra que hagin recorregut a la ‘violència verbal’ durant la campanya electoral de les municipals, la secretària general del partit ha replicat les seves paraules. ‘Si no els agrada que els diguin que roben, que no robin tant’, ha reblat. A més, ha opinat que CiU ha estat tradicionalment ‘poc acostumada’ que els diguin les coses ‘pel seu nom’ i els ha recordat que tenir la seu embargada del partit ‘alguna cosa té a veure amb corrupció i finançament il·legal de partits’.

Valoració del 24-M

En la que ha estat la primera conferència de premsa després del 24-M per part dels dirigents catalans de Podem, Ubasart ha fet una lectura positiva dels resultats aconseguits arreu de l’Estat perquè creu que demostren que s’ha iniciat ‘el principi de la fi’ del bipartidisme tant en l’àmbit espanyol –amb PP i PSOE– com a Catalunya –amb CiU i PSC. Els de Pablo Iglesias han tret 234 diputats als parlaments autonòmics i, a més, les grans ciutats han estat ‘pioneres’ en la ‘transformació’ que ha de venir al país, ha dit Ubasart tot referint-se a Barcelona, Madrid, La Corunya, Santiago de Compostel·la, Saragossa i Cadis.

També ha destacat els èxits assolits a Ripollet, en què la candidatura Decidim Ripollet s’ha fet amb la batllia, i les segones places obtingudes a Badalona, Terrassa, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sant Andreu de la Barca. Ubasart s’ha mostrat, doncs, confiada que ‘la primavera del canvi’ seguirà durant tot el cicle electoral d’aquest 2015 per fer realitat ‘el canvi’ que desitgen. Tot i així, ha fet autocrítica i ha reconegut que el ‘desgast’ dels vells partits no està sent tan ‘ràpid‘ com esperaven.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any