L’esquerra té l’oportunitat d’apartar Bauzá del govern balear

  • El PP pot davallar fortament i aprofitar-se'n els partits d'esquerres

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui es pot acabar una etapa de quatre anys de majoria absoluta del PP al Parlament de les Illes Balears. Si més no, ho indiquen les enquestes que s’han publicat durant la campanya. L’aparició de partits com ara Ciutadans i Podem poden fragmentar totalment l’hemicicle. Si José Ramón Bauzá vol tornar a governar haurà de fer mans i mànigues i dependrà de tercers. Alhora, l’esquerra pot tenir l’oportunitat d’aplegar forces per posar fi a uns anys de greus atacs a la cultura, la llengua i l’ensenyament públic i en català.

Una macedònia de partits

Si en els últims quatre anys el parlament només ha vist tres colors polítics –PP (35 diputats), PSIB (19) i PSM-Entesa (5)–, a partir d’avui podria patir un gir radical i trobar-se amb nou partits obtenint representació parlamentària. Perquè això passi sembla indispensable que el PP perdi la majoria absoluta de 35 diputats, la més àmplia dels seus vint-i-vuit anys de mandat. L’última enquesta realitzada, a càrrec de l’Institut Balear d’Estudis Socials (IBES), es manté el partit de José Ramón Bauzá com a formació més votada, amb força diferència, però amb una davallada important que la deixaria amb un interval de 19-22 diputats.

L’ultima legislatura els podria passar factura als populars, que necessitarien aliances si volguessin renovar mandat. Per conformar un bloc de dreta el PP hauria de recórrer a l’auge de la formació espanyolista Ciutadans, que amb Xavier Pericay al capdavant obtindria entre 5 i 6 diputats. La dreta podria obtenir un altre diputat gràcies a l’entrada de Ciudadanos de Menorca, que no té res a veure amb la formació d’Albert Rivera. Segons l’última enquesta doncs, el bloc de dreta podria arribar als 28 o 29 diputats. Insuficient ja que per governar en calen 30.

El moment de l’esquerra?

En la mateixa enquesta realitzada per l’IBES l’esquerra quedaria dividida en moltes sigles. Els socialistes seguirien sent la força més votada però amb un lleuger retrocés que li assignaria entre 13 i 15 diputats. Seguirien al partit de Francina Armengol el debutant Alberto Jarabo, de Podem, amb 8-11 diputats i Més, de Biel Barceló, amb 4-6. La millor previsió dels tres partits els permetria superar els 30 diputats i assolir un tripartit que desbancaria Bauzá. En cas contrari i que els resultats no els acompanyessin el bloc d’esquerres conservaria aspiracions de govern si també aconseguissin representació parlamentària Guanyem, de Manel Carmona —liderada per Esquerra Unida— i Gent per Formentera, que té com a cap de llista Sílvia Tur. Les previsions els assignen 0-2 diputats i 1 diputat, respectivament.

Interessant serà el paper que pugui jugar el PI de Jaume Font. Malgrat que les primeres enquestes els deixaven fora del parlament perquè no superaven el 5% de vots, IBES li dóna un paper rellevant que es traduiria en 0-2 parlamentaris. El rol centrista del partit de Font podria decantar la balança cap a la dreta o l’esquerra, pel que la seva entrada al parlament podria ser determinant.


La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any