Colau o Trias poden ser batlles sense guanyar?

  • La previsible fragmentació del plenari farà difícil que les aliances apartin el guanyador de la batllia

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
22.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Xavier Trias i Ada Colau són els dos candidats amb més opcions de ser el pròxim batlle de Barcelona. Si més no, ho indiquen tots els sondatges que s’han anat publicant durant la campanya, des del del CIS, que indicava una victòria clara de Colau, fins als d’El Periòdic d’Andorra, que diuen que CiU superaria Barcelona en Comú. A més distància, PSC, PP, ERC i Ciutadans es mouen entre quatre regidors i els sis, i la CUP queda més despenjada, però amb opcions d’entrar al consistori. Trias o Colau? Aquesta sembla que és la qüestió. Com poden arribar a la batllia? Quines aliances podrien travar? Poden ser batlles sense guanyar les eleccions?

L’objectiu inassolible dels vint-i-un regidors

La majoria absoluta de regidors de l’Ajuntament de Barcelona s’ateny amb vint-i-un. Però, amb els resultats de les enquestes a la mà, sembla impossible que cap partit s’hi acosti. Previsiblement el nou plenari barceloní serà ben fragmentat, amb una certa polarització entre dues opcions polítiques majoritàries, CiU i Barcelona en Comú. Tot plegat pot fer que Barcelona tingui un batlle elegit amb una desena de regidors, un fet extraordinari tenint en compte les eleccions anteriors, des del 1979, en què sempre havia governat el PSC com a primera força destacada (la majoria de mandats amb ICV) o CiU, aquests últims quatre anys.

Qui aconsegueix ser el batlle? Tal com estableix la llei orgànica del règim electoral general, ho és qui obté la majoria absoluta dels regidors, tant si són tots del seu partit com si provenen de pactes amb les altres forces. Si ningú no arriba a tenir la majoria (en el cas de Barcelona, vint-i-un regidors) serà batlle el cap de la llista més votada. És a dir, que si CiU o Barcelona en Comú són la força més votada governaran si l’altra formació no pot establir una aliança prou àmplia amb la resta de partits.

Tenint en compte les possibilitats de pacte que hi ha obertes, es fa difícil de pensar que a l’Ajuntament de Barcelona governin Trias o Colau en coalició estable amb cap més partit. Per tant, sembla que la primera posició serà definitiva per a determinar qui serà el batlle de Barcelona el pròxim mandat.

Els possibles pactes de Trias, els possibles pactes de Colau

Xavier Trias ha governat en minoria aquests últims anys. Però no es tanca pas a pactar amb ningú. ‘Parlaré amb tothom, n’hi haurà uns que trucaré primer, uns altres segon, uns altres tercers…No sé quina actitud tindran els altres partits. La meva serà d’obrir la mà. L’última vegada ens vam trobar que ERC tenia dos regidors i no sumàvem; va ser quan vaig oferir dues vegades l’acord als socialistes, que em van dir que no i vam haver de governar en minoria. Veurem què ens passa aquest cop’, deia en una entrevista de VilaWeb.

Trias diu que està disposat a pactar amb tothom. Però qui està disposat a pactar amb Trias? Colau ho ha descartat: diu que no pensa pactar ni amb CiU ni amb el PP, i no ho descarta pas amb cap altre. Les enquestes atorguen a CiU i a Barcelona en Comú entre vuit regidors i dotze; Ciutadans, PSC, ERC i PP es mouen al voltant dels cinc regidors, i la CUP quedaria fora de l’ajuntament o bé podria tenir entre dos regidors i tres. Qui pot arribar a vint-i-un? Un pacte entre CiU i ERC no seria suficient, i la participació de la CUP no seria garantia tampoc d’arribar a la majoria absoluta.

Si fos certa la insinuació d’Ada Colau que CiU, ERC i el PSC tenen parlat un pacte a tres bandes després del 24-M, la majoria absoluta seria possible, però també aniria molt justa. I caldria veure si aquestes tres forces estarien disposades a pactar les unes amb les altres.

Qui pactaria amb Barcelona en Comú? Alfred Bosch ha deixat clar que ERC no pactarà amb Colau si no diu que votarà a favor de la independència. Les opcions que li queden són el PSC i (molt més improbable) Ciutadans. Però tampoc no sumen fins als vint-i-un. I si la CUP obtingués representació i volgués pactar amb Barcelona en Comú no tindria prou regidors per a arribar a la majoria absoluta.

Vist això, i tenint en compte el sistema d’elecció que preveu la llei, sembla força clar que la primera força serà la que governarà, per més que en aquest cas obtingui amb prou feines una quarta part dels regidors del plenari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any