Les associacions de Catalunya rebutgen el projecte de Llei del Voluntariat

  • Tretze federacions d’associacions representatives en el seu àmbit d’actuació han fet arribar una carta conjunta al Parlament de Catalunya en què rebutgen el redactat actual del projecte de Llei de Voluntariat.

VilaWeb
Redacció
21.05.2015 - 13:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les federacions demanen l’aprovació d’una Llei de foment i suport de l’associacionisme. Es tracta d’un gest d’unitat d’una part molt significativa de l’associacionisme del país inclou el moviment veïnal, AMPA, l’associacionisme cultural, representat per l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català, entitats corals, les entitats de cooperació, pau i drets humans, les entitats juvenils, associacions de gent gran, entitats educatives, el Consell d’Associacions de Barcelona, entitats excursionistes i associacions ecologistes, entre d’altres.

La redacció de la carta s’emmarca dins el treball conjunt de la Xarxa d’Associacionisme de Catalunya  per fomentar l’associacionisme i evitar diferents normatives que estan dificultant l’activitat associativa. Aquesta xarxa, de recent creació, ja va impulsar el mes de març un posicionament unitari contrari a la reforma de l’Impost de Societats.

Com a trets més significatius en la carta les entitats signants demanen una llei de foment i suport a l’associacionisme que: sigui inclusiu amb la diversitat de participació social existent al país i que reculli millor la realitat associativa; que inclogui mesures clares de foment i suport a l’associacionisme (en temes com el d’espais, fiscalitat, finançament, visibilitat, reconeixement, foment de la participació o protecció davant altres normatives, i que eviti més burocràcia i regulacions per les associacions i, alhora, reguli els projectes de voluntariat per altres entitats que no són de base associativa, per garantir-ne la participació.

La carta apel·la a l’aprovació al Parlament de Catalunya d’una Llei de foment i suport a l’associacionisme que inclogui tots aquests elements, faciliti l’activitat associativa i la protegeixi davant de diferents normatives.

A continuació, reproduïm el contingut de la carta íntegre:

Benvolguts/des senyors diputats i senyores diputades,

La Xarxa d’Associacionisme de Catalunya és un espai de coordinació i intercanvi entre diferents federacions i plataformes d’entitats de base associativa per compartir necessitats i reptes conjunts i respondre-hi de manera inclusiva amb l’objectiu de visibilitzar i enfortir la societat civil al nostre país.

Des d’aquest espai, defensem la participació social de la ciutadania i apostem per un voluntariat o implicació de matriu associativa, basat en la participació col·lectiva, l’absència de lucre, la democràcia interna i l’impacte i transformació personal, local i global.

Ens identifiquem, doncs, amb l’associacionisme com a punt de trobada d’aquesta realitat. Per aquest motiu apostem per l’associació com a forma jurídica de referència per respondre a aquesta realitat, tot i que no és l’única possible, valorant també la participació no formal.

En relació al projecte de Llei de Voluntariat, l’estiu de 2014 i després d’un important debat, ja vam fer un seguit de reflexions en relació a l’associacionisme i el voluntariat, és en el marc de l’esmentada xarxa que ha sorgit aquest nou text, obert també a altres federacions d’entitats.

Llegeix l’article sencer a Tornaveu, fent clic aquí

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any