Ultimàtum a uns quants ajuntaments perquè retirin avui les estelades

  • Diverses juntes electorals de zona han atès la denúncia de Societat Civil Catalana

VilaWeb
ACN – Redacció
20.05.2015 - 10:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diverses juntes electorals de zona han ordenat de retirar estelades d’edificis públics després de la denúncia de Societat Civil Catalana. Dijous passat, la junta electoral espanyola ordenava que es retiressin les estelades dels edificis públics durant la campanya electoral. Ara Societat Civil Catalana ha assegurat en declaracions a RAC 1 que hi havia diverses juntes, com la de Lleida o la d’Arenys, que ja s’havien pronunciat atenent la denúncia i ordenant la retirada. Una altra d’aquestes juntes és la de Reus, que ha ordenat que, en menys de vint-i-quatre hores, es retirin les estelades dels ajuntaments de Miravet (Ribera d’Ebre) i Marçà (Priorat) i dels parcs de Bombers de Tivissa (Ribera d’Ebre), Cornudella de Montsant (Priorat) i Reus.

Segons el secretari de Societat Civil Catalana, l’entitat ha presentat denúncies a totes les juntes electorals de zona excepte a la de la Vall d’Aran. Diu que moltes ja s’hi han pronunciat i que han ordenat que es retirin les estelades. També han donat ordre als mossos i als cossos de policies locals perquè ho facin ells si els ajuntaments no ho fan. 

Toni Borrell, batlle de Miravet, explica a l’ACN que encara no ha rebut l’ordre escrita, però sí que ha rebut la trucada del director general dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, que li ha comunicat que la bandera s’havia de retirar. ‘Ens hem entès de seguida’, ha explicat Borrell, que diu que Miravet no vol ‘donar la satisfacció que es vegi com ho fan els mossos’. Borrell, però, ha afegit que de seguida que es despengi l’estelada avui al matí, se’n penjarà una altra en un pal al costat del riu. També ha afirmat que la mateixa nit posterior a les eleccions l’estelada tornarà a onejar a l’Ajuntament.

Borrell no entén per què s’ha de despenjar l’estelada: ‘L’hem tingut a les eleccions a l’estat espanyol, a les europees… i ara que només som nosaltres, perquè som candidatura única, independent i independentista, ara ens la fan treure perquè a algú li fa nosa’. També ha afegit que la gent del poble tampoc no ho entenia i que estava posant més estelades que mai als balcons.

Per la seva banda, el batlle de Marçà, Josep Maria Piqué, també ha despenjat la bandera de l’ajuntament per evitar situacions compromeses per als mossos. Piqué coincideix amb Borrell i diu: ‘No els donarem el plaer de veure els mossos retirant l’estelada. Si hagués de venir la guàrdia civil, no la trauria.’

Fonts del Departament d’Interior expliquen a l’ACN que tan bon punt rebin les ordres de les juntes electorals corresponents informaran de les decisions als ajuntaments afectats per ‘fer complir la llei de manera ordenada’, dialogant amb els batlles i batllesses perquè, com en el cas de Miravet, l’ordre de la junta electoral es pugui dur a terme sense incidències.

En aquest sentit, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha dit que confiava que els batlles despenjarien les estelades dels edificis públics si així ho requeria la junta electoral. ‘És que volem la policia de Catalunya retirant estelades? Em sembla que és una imatge que no beneficia ningú, ni el cos dels Mossos d’Esquadra, que ha de fer complir la llei, ni els ajuntaments que han posat l’estelada’, ha dit. Ha explicat que el govern no treballava pas amb amb la hipòtesi que els mossos haguessin de retirar estelades i que en aquells casos en què la policia catalana ha dialogat amb els batlles, aquests han despenjat l’estelada

Però SCC no s’ha quedat només amb els recursos a les juntes de zona i ha decidit de presentar-ne també a les quatre juntes electorals provincials perquè diu que ha constatat diferències de criteri entre la trentena de juntes electorals de zona. Segons que diu, totes han ordenat que es retirin les estelades però no hi ha consens sobre l’abast de la mesura: algunes juntes consideren que l’ordre afecte les estelades en espais públics i locals electorals i algunes altres ho amplien a les col·locades en espais de titularitat pública. També varia el criteri sobre quan s’ha d’aplicar l’ordre: mentre algunes n’han ordenat la retirada immediata, altres han donat vint-i-quatre hores de marge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any