Reunió ‘constructiva’ entre Cameron i Sturgeon per negociar més autogovern a Edimburg

  • El número dos del govern escocès nega que la victòria de l'SNP a les generals doni als independentistes 'el dret d'organitzar' un segon referèndum

VilaWeb
ACN
15.05.2015 - 13:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre britànic, David Cameron, i la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, han fet aquest matí a Edimburg una reunió ‘constructiva’ i ‘important’ sobre la transferència de més poders a Escòcia. La reunió, la primera des que Cameron va aconseguir la majoria absoluta a les eleccions i Sturgeon va guanyar 56 dels 59 escons escocesos, ha servit perquè el primer ministre britànic reafirmés el seu ‘compromís’ d’ampliar l’autogovern d’Edimburg. El vice-primer ministre escocès, John Swinney, ha negat que els independentistes tinguin ‘el dret’ de promoure un segon referèndum després de la històrica victòria del 7 de maig, tot i que no ha tancat la porta a incloure la proposta als comicis del 2016.

David Cameron ha dit a través d’una piulada a Twitter que la trobada amb Nicola Sturgeon ha estat ‘important’ per tal de ‘complir el compromís de donar més poders a Escòcia’. Fonts del govern d’Edimburg han descrit la reunió com a ‘constructiva’, una afirmació que després ha confirmat en declaracions a la BBC la pròpia Nicola Sturgeon.

‘David Cameron i jo estem a anys llum políticament, però, en el que podem, estic decidida a treballar d’acord amb els interessos de la gent d’Escòcia i de la resta del Regne Unit’, ha assegurat la primera ministra escocesa. Segons Sturgeon, Cameron ‘s’ha compromès’ a aplicar totes les propostes d’autogovern proposades fins ara per la comissió Smith, l’òrgan encarregat de dissenyar-les, però també a estudiar-ne més. ‘No descarto fer canvis importants’ a la proposta de transferència de poders, ha assegurat David Cameron després de la trobada.

‘El primer ministre ha acceptat mirar-se les propostes que li enviarem’, ha dit Sturgeon. ‘No hi ha cap acord pel que fa al contingut, però presentarem les propostes i el primer ministre ha dit que les considerarà i farem una nova trobada per veure com podem anar cap endavant’, ha afegit la primera ministra escocesa, que va liderar la campanya del seu partit a Westminster exigint l’ampliació de l’autogovern d’Edimburg. El govern escocès creu que les ‘prioritats’ han de ser la transferència de més poders pel que fa a impostos per a les empreses, el salari mínim i l’estat del benestar.

Referèndum d’independència

La reunió entre Cameron i Sturgeon s’ha fet enmig d’un debat mediàtic sobre la possibilitat que l’SNP escocès pogués impulsar un segon referèndum d’independència arran de la seva històrica victòria a les eleccions britàniques, especialment si Londres no compleix amb les promeses de més poders. Però el número dos del govern escocès, John Swinney , ha negat que una nova consulta estigui sobre la taula, almenys per ara. En declaracions a BBC Radio, Swinney ha dit que l’SNP ‘no té un mandat per fer un segon referèndum’.

‘No hi ha res, absolutament res, de les eleccions del passat dijous que ens doni el dret a celebrar un segon referèndum d’independència, i no l’estem planejant’, ha defensat Swinney. ‘Respectem el resultat del referèndum del passat setembre, i ara estem centrats en garantir que la decisió dels escocesos de donar un suport substancial a l’SNP, serveix per aconseguir poders addicionals’.

El viceprimer ministre escocès, en línia amb les declaracions d’Sturgeon durant la campanya, ha dit que en tot cas una nova consulta s’hauria d’incloure en el programa electoral de l’SNP per a les eleccions escoceses del 2016, previstes pel 5 de maig. ‘És un tema que el partit decidirà i considerarà quan s’acostin les eleccions del 2016’, s’ha limitat a dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any