Rigau: ‘Imposar un 50% de castellà seria la mort del català a l’escola’

  • La consellera diu que el Suprem no pot modificar una llei aprovada al parlament

VilaWeb
ACN
10.05.2015 - 13:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha denunciat que imposar un 50% del castellà a les aules ‘seria la mort del català a l’escola’. ‘Sabem que el seu objectiu -i ho diu el recurs presentat darrerament per part del Ministeri d’Educació al TSJC- és el 50%. I, el 50%, és la mort del català a l’escola’, ha assenyalat Rigau a ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio. Paral·lelament, la consellera d’Ensenyament ha carregat contra les últimes decisions del Tribunal Suprem sobre el model d’immersió lingüística i ha dubtat que es mogui dins el seu terreny. ‘El Suprem pot reconèixer casos particulars però no li correspon modificar el model lingüístic d’una llei aprovada pel Parlament’, ha recordat Rigau.

‘Això només ho pot fer el Tribunal Constitucional’, ha reblat la consellera d’Ensenyament, que també ha acusat el govern espanyol de mentir als pares quan els ofereix triar centres en funció de la llengua d’immersió escolar. ‘La pressuposada elecció per raó de llengua no està prevista a l’hora d’assignar les places. I no està prevista a la mateixa normativa estatal’, ha assenyalat Rigau, que ha recordat que els criteris per assignar plaça escolar són ‘domicili familiar, germans al centre o adreça del lloc de treball dels progenitors’. ‘Per què estan creant un imaginari? Cap sentència diu que hi ha dret a elegir per raó de llengua’, s’ha preguntat la consellera d’Ensenyament.

‘El que cal és garantir la presència del castellà a les nostres escoles. Algú pensa que el castellà no hi està present?’, ha puntualitzat Rigau, que també ha volgut opinar sobre el setge al Parlament i l’esgotament del termini de deu dies per a l’entrada a la presó dels condemnats. ‘Puc entendre que es vulgui arribar fins al final i es vulguin esgotar totes les vies, però també penso que això no ha de quedar impune i no defenso l’absolució’, ha afirmat la consellera d’Ensenyament. ‘Ara, pel que fa a la dimensió de la condemna entenc que està en mans dels experts en penal i dels afectats poder recórrer fins al final, fins al Tribunal dels Drets Humans’, ha continuat Rigau.

Sobre si veuria bé que se’ls donés l’indult, Rigau s’ha limitat a dir que ‘ho respectaria’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any