Els homosexuals poden ser exclosos de donar sang, segons la justícia europea

  • El Tribunal de la UE dicta sentència sobre el cas d'un ciutadà francès a qui es va prohibir de donar sang

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.04.2015 - 15:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera que els homosexuals poden ser exclosos permanentment de donar sang. Segons una sentència, un estat membre pot excloure de manera permanent un home que hagi mantingut relacions sexuals amb més homes si troba que hi ha ‘un alt risc’ de contreure malalties infeccioses. Per això, diu el tribunal, ‘cal demostrar que aquestes persones són exposades a un risc elevat de contreure malalties infeccioses greus, com el VIH, i que no hi ha tècniques eficaces de detecció ni mètodes coercitius per a garantir un alt nivell de protecció de la salut dels receptors’.

La sentència respon a un cas, el d’un ciutadà francès a qui no es va permetre de donar sang perquè havia tingut una relació sexual amb un altre home. A l’estat francès el dret permet d’excloure permanentment de la donació de sang els homes que tinguin relacions amb homes. I un tribunal d’Estrasburg preguntava al Tribunal de la UE si aquesta exclusió era compatible amb la directiva de la UE.

La resposta del tribunal europeu és que el tribunal francès ha de determinar si a França un home que ha tingut relacions amb més homes és exposat a un risc elevat d’agafar una malaltia infecciosa greu que es transmeti per la sang, tenint en compte la situació epidemiològica de l’estat. I a França, segons les dades esgrimides, entre el 2003 i el 2008, gairebé tots els casos de contagi de VIH eren per relacions sexuals, i la meitat dels nous contagis afectaven homosexuals. La sentència remarca que França és l’estat d’Europa que presenta més prevalença del virus entre els gais.

Amb aquestes dades, la justícia europea diu que la llei francesa ‘podria implicar una discriminació per raó d’orientació sexual’, i insta la justícia francesa a comprovar si hi ha criteris d’interès general que justifiquin l’exclusió d’homosexuals en les donacions de sang. Ara, també avala que si un estat europeu acredita que hi ha una situació de risc, l’exclusió permanent ‘cobreix el supòsit en què un estat membre estableixi una contradicció permanent per a la donació de sang en el cas dels homes que hagin tingut relacions sexuals amb homes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any