Quantes llistes presenta cada partit als Països Catalans?

  • El PP és el partit amb més candidatures, seguit del PSOE · CiU, ERC, Esquerra Unida i Compromís van a continuació

VilaWeb
Redacció
29.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les eleccions municipals del 24 de maig són un bon termòmetre per a saber la capacitat d’incidència territorial dels partits. Els partits que han augmentat el nombre de llistes s’afanyen a cridar l’atenció sobre aquest fet. Els que en presenten menys dissimulen. Alguns partits tenen capacitat de confegir llistes plenes d’individus que no han trepitjat mai el municipi pel qual són candidats (les famoses llistes fantasma). I alguns altres tenen militants en determinats municipis, però creuen que encara no ha arribat el moment de fer el salt institucional. Tanmateix, es pot fer un dibuix amb les candidatures presentades efectivament a tot el país.

En aquesta classificació que presentem, hem volgut respondre una pregunta: a quants municipis presenta candidats cada partit? Les eleccions municipals són una macedònia de sigles i candidatures de coalició o d’agrupacions d’electors amb participació de militants de partits que és molt difícil de resumir. Per tant, hem demanat a cada partit el nombre de candidatures en què participaven. Per exemple, si una llista s’ha fet amb la participació d’ERC i de Moviment d’Esquerres, en la nostra llista anotem un municipi a cadascuna de les dues formacions. Això fa que la suma de candidatures d’Esquerra Unida als Països Catalans inclogui totes les que presenta conjuntament amb ICV tan sols al Principat. Però a la vegada també són llistes d’ICV.

Heus ací un gràfic que ens permetrà de veure el resultat d’aquest recompte:

No ha estat possible de comptar les candidatures de Podem als Països Catalans. El partit no ha volgut donar dades concretes sobre el nombre de candidatures i diu que es presenta en una trentena de municipis i que dóna suport a unes quantes llistes més. De fet, Podem no es presenta sol enlloc, perquè la direcció espanyola del partit va decidir que no volia participar en aquestes eleccions municipals com a partit amb entitat pròpia.

 

Informació relacionada:

Les llistes fantasma de PP i PSC: un recull de casos (28-4-2015)

Com fa les llistes fantasma el PP? (28-4-2015)

On es concentra el vot de Podem? (28-4-2015)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any