Els catalans a l’estranger celebren la seva diada

  • Enguany la diada ha anat precedida per l'aprovació del projecte de llei de la comunitat catalana a l'exterior

VilaWeb
Redacció
26.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comunitat catalana a l’exterior és formada per centenars de milers de persones, que tot i viure lluny de casa mantenen les arrels i els vincles amb Catalunya. La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), que agrupa la majoria de centres, casals i associacions catalanes a l’estranger (mapa), va proposar el 1997 d’instituir una jornada anual d’homenatge i de record d’aquesta comunitat, el 26 d’abril. L’any següent ja es va fer el primer Dia Internacional de la Catalunya Exterior, oficialitzada el 1999 pel Parlament de Catalunya.

En una resolució signada el 4 de març de 1999, s’hi deia: ‘El Parlament de Catalunya insta el govern a establir oficialment la celebració del Dia Internacional de la Catalunya Exterior per Sant Jordi, o el primer diumenge després de Sant Jordi, si aquesta diada no escau en diumenge, i en el marc de les seves competències, a donar relleu públic a aquesta celebració.’

Des de la creació del Dia Internacional de la Catalunya Exterior, la FIEC edita cada any un cartell commemoratiu. Enguany és obra de Tamara García de la Calle.

Llei de la comunitat catalana a l’exterior

La diada d’enguany ve precedida per l’aprovació, dimarts, del projecte de llei de la comunitat catalana a l’exterior. El text regula i institucionalitza les relacions entre la Generalitat i els catalans residents a l’estranger, els consolida legislativament com a subjectes de dret de l’acció de govern i estableix una política integral, coordinada i transversal del fet emigratori. Pel govern, la llei ‘pretén donar suport a les iniciatives de la societat civil en aquest àmbit i enfortir la projecció exterior de Catalunya. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any