El govern d’Aragó exclou el català del currículum escolar a secundària i batxillerat

  • L'associació Clarió denuncia que tots els alumnes de la comarca del Matarranya perdran l'opció d'aprendre català

VilaWeb
ACN
22.04.2015 - 18:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern d’Aragó ha suprimit la llengua catalana del currículum escolar per als ensenyaments de secundària i batxillerat. En l’esborrany del document no apareix ni el currículum referent al català ni a la ‘llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental’ (LAPAO), malgrat que hi consta la ‘llengua aragonesa pròpia de les àrees pirinenca i prepirinenca’, nom amb què denominen l’aragonès. Tampoc no és clar com s’han d’organitzar els instituts de secundària per incloure les dues sessions setmanals de ‘llengua pròpia’ que preveu el text. L’associació de pares Clarió denuncia que, en vista de la impossibilitat d’oferir l’assignatura en horari de matí, tots els alumnes de l’IES Matarranya perdran l’opció d’aprendre català.

Clarió ha elaborat nou al·legacions al text. Per una banda, exigeix que s’aclareixi com s’ha d’organitzar l’optativitat dins els centres i, per una altra, reclama que al currículum de les llengües pròpies de l’Aragó es tractin en igualtat de condicions totes dues llengües, català i aragonès, i que els professors de català tinguin finalment una programació a la qual es puguin remetre.

L’entitat assegura que si s’aprova el currículum tal com preveu l’esborrany del document, ‘l’IES Matarranya no veu la manera de poder oferir l’assignatura en horari de matí i tots els alumnes de la comarca perdrien l’opció d’aprendre la llengua materna del territori’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any