El cooperativisme obrer del Poblenou, en un llibre

  • 'Un barri fet a cops de cooperació' és el segon volum de la col·lecció Memòria Cooperativa de la Ciutat Invisible

VilaWeb
Redacció
18.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La història del segle XX del barri del Poblenou de Barcelona no es pot explicar sense les cooperatives de consum que van anar muntant els seus veïns. La Ciutat Invisible ha retratat aquest passat al llibre ‘Un barri fet a cops de cooperació’, juntament amb l’Arxiu Històric de Poblenou. Per fer-lo realitat, han estat recollint finançament a través d’un projecte de micromecenatge.  

‘Conèixer el passat de la pràctica cooperativa ens dóna les claus per a fer possible una economia social i solidària on les persones estiguin al centre de la vida’, expliquen els responsables del llibre, que és el segon volum de la col·lecció Memòria Cooperativa. Primer van retratar la història obrera de Sants, ara ho han fet de Poble Nou i el pròxim llibre serà sobre el cooperativisme del barri de la Barceloneta. 

‘El cooperativisme proporciona un exemple del que fou la potent institucionalitat obrera a Catalunya entre finals de segle XIX i el primer terç del XX. Un moviment socioeconòmic consubstancial a la idiosincràsia del territori i a la memòria social del país, articulat des de baix i que emanà de les necessitats concretes de la població com a resposta al règim d’explotació derivat de la industrialització a ultrança’, expliquen. 

El llibre, farcit de fotografies, retrata no només una alternativa econòmica i de consum sinó com les cooperatives van ser ‘llocs de trobada i de sociabilitat fonamentals per a la gent del barri, organismes culturals i educatius potents i serviren per articular sistemes de mutualisme, defensa i autoprotecció pels més humils’. Recorden els autors del llibre que les cooperatives van assumir ‘el paper de cuidar-se de la pròpia gent, l’autogestió de la cura, de la comunitat per la comunitat, del barri pel propi barri’.

‘Un barri fet a cops de cooperació’ és fet també amb la finalitat de mantenir viva la memòria, recuperar les experiències d’aleshores, ‘rescabalar la importància del llegat cooperatiu i reivindicar-ne la seva vigència’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any