Amadeu Altafaj: ‘Amb un estat, podrem ser catalans dins una Europa unida’

VilaWeb
Redacció
15.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amadeu Altafaj (Barcelona, 1968) és el representant permanent del govern català a la Unió Europea. Periodista de formació, fou cap adjunt de gabinet i portaveu del vice-president econòmic de la Comissió Europea, Olli Rehn, fet que li va donar una gran notorietat a Brussel·les. Prèviament havia estat portaveu del comissari de Desenvolupament i Ajuda Humanitària, Louis Michel.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Vull un nou estat perquè crec que és el que servirà millor els interessos dels ciutadans d’aquest país, en tots els àmbits, en termes com ara l’ús de la llengua pròpia, especialment en l’educació, i la prosperitat econòmica. També respon a una aspiració, a un afany, a una història i a una identitat. És tan senzill com això. I la nostra identitat no es construeix en contra de ningú. Amb un estat, podrem ser catalans dins una Europa unida. El sentiment i la voluntat de construir un estat és per a integrar-nos a la gran família europea a la qual hem pertangut sempre. Fins i tot en els moments més obscurs del franquisme, Europa era per a nosaltres una aspiració en termes de democràcia i de drets fonamentals. 

—Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Moltíssim. Ho ha fet sempre. És aquesta la vocació del nostre país. La nostra vocació d’obertura té molt a veure amb l’europeisme. L’europeisme forma part del nostre ADN perquè molt sovint l’hem assimilat a tot allò que no trobàvem a l’estat espanyol. Durant els anys del franquisme, si creixien les escoles internacionals a Barcelona, si la gent anava a veure pel·lícules a Perpinyà o si es convidaven escriptors estrangers d’amagatotis era perquè sempre identificàvem Europa amb les aspiracions de llibertat, de democràcia i de respecte de la identitat catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any