La CUP demana un gir a l’independentisme per poder guanyar el 27-S

  • 'S'ha de deixar de votar independència per l'estelada', diu el diputat Quim Arrufat

VilaWeb
ACN
06.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat de la CUP Quim Arrufat aposta per fer un gir en el procés sobiranista per aconseguir que el 27-S hi hagi una victòria independentista. Segons que ha dit en una entrevista a l’agència ACN, Arrufat troba preocupant que a hores d’ara les forces que volen la independència ‘no guanyin a les enquestes’ i atribueix l’estancament a la falta de ‘contingut polític’ del procés. ‘Arriba buit’, afirma. És per això que ha alertat que ‘si el procés no canvia l’orientació i comença a fer propostes concretes per un procés constituent’, l’independentisme perdrà el 27-S. Segons Arrufat, es tracta de ‘deixar de votar independència per l’estelada i que es faci perquè és un projecte de canvi democràtic’.

L’esquerra independentista creu que si es pretén garantir la victòria de l’independentisme en les eleccions ‘plebiscitàries’ del 27 de setembre, l’aposta per la independència no pot seguir basada en els mateixos arguments, i el full de ruta acordat per CDC, ERC, l’ANC, Òmnium, AMI i Súmate queda curt.

Més enllà de participar o no d’actes i proclames públiques que escenifiquin una suposada unitat de l’independentisme, diu Arrufat, la CUP pretén que la resta d’actors implicats en el procés entenguin que cal eixamplar el sobiranisme a partir de dotar-lo de plantejaments polítics, de fer veure que amb la independència neix un ‘procés constituent’ que pot assegurar un ‘canvi polític més democràtic i real’.

És per això que Arrufat demana ‘d’entendre que no hi haurà majoria social independentista ni independència si no convertim la independència en sinònim de canvi democràtic, és a dir de procés constituent’. ‘La gent ha de deixar de votar independència per l’estelada i ha de començar a votar independència perquè és un projecte de canvi democràtic de futur’, ha sentenciat.

El diputat de la CUP explica així que aquesta concepció del procés ‘la major part dels independentistes ja la tenen incorporada’, però alerta que si es tracta d’ampliar el vot sobiranista, ‘l’independentisme ha de sortir de la zona dels independentistes, ha d’anar a buscar molta altra gent’. I és que la situació és complicada, segons ell. ‘Les enquestes no donen victòria de vots el 27-S als partits independentistes. I això és greu. A aquestes alçades haurien d’estar guanyant i no ho estan fent. I la clau de volta és aquesta’, alerta Arrufat.

‘Cal treure identitarisme a la independència’

En aquest sentit, el diputat assegura que després de tres anys amb aquest procés, ‘ja no s’hi val anar a convèncer la gent dient que l’estat espanyol és molt dolent per no deixar-nos votar’ i aposta clarament per ‘treure identitarisme a la independència i posar-hi contingut polític de canvi social i democràtic amb compromisos reals’. ‘O bé ens lamentem que hauríem d’haver fet una cosa diferent en el passat, o entenem que hi ha més reptes sobre la taula, que el que s’ha de fer és omplir de contingut la proposta, que deixi de ser identitària només, que tingui contingut polític, i que el més important és entendre com construïm majories socials’, ha afegit.

I ampliar aquesta base sobiranista passa, segons la CUP, per poder atraure aquells que ara encara veuen possible reformar l’estat basant-se en ‘la il·lusió òptica’ de noves formacions emergents. ‘S’ha de sumar tota la gent que ara mateix pensa en un canvi a Espanya i ja no pensa que la independència és l’únic canvi possible, que se’n va amb corrent com Podem, Ciutadans o altres de reforma, o que no veu que un procés liderat per CiU suposi un canvi democràtic’, comenta Arrufat, que considera que ‘a tota aquesta gent se l’ha de recuperar però no a base d’enganyar-la, sinó a partir d’una reflexió en el procés sobiranista’.

En aquest sentit, el diputat de la CUP aposta per vincular directament el procés, el full de ruta i els passos a seguir amb la independència a un ‘procés constituent’ que deixi entreveure ja abans del 27 de setembre que els ciutadans seran ‘els que decidiran’ el model de país que volen ‘i que això pot garantir un canvi democràtic, tornar el poder a la gent’. Segons la CUP, ‘si el procés sobiranista no canvia l’orientació i comença a omplir-se de programa polític i fer propostes concretes com la del procés constituent, si arriba buit, amb proclames buides, de retòrica de tres línies’, el 27-S l’independentisme no guanyarà.

Es tracta, doncs, que després de les municipals i abans de les eleccions al Parlament, tots els partits independentistes comencin a treballar per crear les condicions que haurien de garantir aquest ‘procés constituent’. ‘Cal un programa polític, que no pot ser social perquè no ens entendrem, ha de ser un programa polític de país, democràtic’, ha afirmat Arrufat, explicant així que es podria començar amb la creació del pacte social que proposa la CUP, on tots aquells que ‘volen obrir un procés constituent, dins o fora de l’estat espanyol’ puguin participar. I és que, segons la CUP, aquesta és l’única manera de fer entendre que una Catalunya independent suposaria ‘realment un canvi democràtic’, construint el país des de la base social, consultant el teixit associatiu i sense mirar si són o no independentistes.

Així, Arrufat creu que es podria vèncer la ‘il·lusió òptica’ que creu que ha posat en marxa l’estat espanyol. ‘La gent pensa que l’estat espanyol és reformable, que pot haver canvis, que pot guanyar Podem i pot fer canvis. I nosaltres sabem que això no serà així, que en cap cas suposarà un canvi real per a Catalunya i un canvi social real. Però això ho podem encarar lamentant-nos o canviant la dinàmica i admetent que hem d’associar la independència al procés constituent, al que passarà amb la independència immediatament després’, comenta.

Obrir el procés i incorporar a federalistes i confederalistes

En aquest sentit, Arrufat aposta per incloure en totes les negociacions i converses per posar en marxa aquest ‘procés constituent’ a totes aquelles entitats, forces polítiques i sectors que vulguin reformar el model de país, amb independència de si ho volen fer dins o fora de l’estat o de si són sobiranistes, federalistes o confederalistes.

D’aquesta manera, a més dels partits i associacions sobiranistes -a qui Arrufat ja pressuposa aquesta condició rupturista-, el diputat de la CUP creu que aquest procés ‘constituent’ que s’hauria de posar en marxa abans del 27-S ha de comptar amb ‘tot tipus de formacions sindicals progressistes; amb els moviments socials que han estat batallant per diferents qüestions bàsiques en aquesta crisi com l’aigua, les hipoteques, com els talls de subministrament, la municipalització de serveis; i també amb formacions polítiques noves com Podem, Procés Constituent, Barcelona en Comú; i altres patits més vells com ICV, EUiA, i sectors del PSC o qui fos’. Segons Arrufat, amb tots ells es pot consensuar aquest programa ‘democràtic i de canvi polític’ que s’ha d’incorporar al sobiranisme per guanyar el 27-S. ‘En realitat, no ens inventem res i res és ‘copyright’ de la CUP. En realitat, només posem forma, proposta concreta i urgència a una temàtica que en els últims tres anys ha estat sobre la taula però només de forma retòrica, d’idea volant. I ara cal entrar en matèria’, conclou Quim Arrufat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any