El govern justifica al món que el 27-S es voti sobre la independència

  • Envia un informe a governs i ambaixades explicant les traves del govern espanyol al referèndum

VilaWeb
ACN
05.04.2015 - 15:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’informe que el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha elaborat per explicar el 27-S a Europa detalla ‘totes les propostes’ per exercir el dret de decidir que ha fet Catalunya i el no ‘reiterat’ de l’Estat. El document -que el CATN ha lliurat ja al govern amb el títol ‘El procés per fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya: un balanç- justifica la contesa electoral de la propera tardor com ‘l’únic instrument legal i democràtic’ per consultar els ciutadans. L’executiu de Mas trametrà el document a representants de governs estrangers i les seves ambaixades, prioritzant els països de la UE, perquè coneguin ‘la democràcia de baixa qualitat’ que exerceix el govern espanyol.

El document -de 50 pàgines i creat el 2 d’abril- se centra en el període comprès entre les eleccions al Parlament de Catalunya de 25 de novembre de 2012, ‘de les quals en va sorgir una majoria parlamentària compromesa amb l’exercici del dret a decidir’, i la celebració del procés participatiu del 9 de novembre del 2014, que acaba amb els processos penals oberts contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. Un resum exhaustiu de la convulsa actualitat política d’aquests dos anys a Catalunya que avalarien els comicis del 27-S com a plebiscitaris i ‘l’únic camí’ perquè els catalans puguin decidir el seu futur.

Procés pacífic i democràtic

El text documenta els intents polítics que s’han fet tant des del Parlament com des del Govern -amb el vistiplau de la societat civil- per demanar a l’executiu de Rajoy la possibilitat de celebrar una consulta ‘legal i acordada’ per saber l’opinió dels catalans sobre la independència. ‘Un procés que s’ha realitzat de manera pacífica, democràtica, garantint escrupolosament els drets fonamentals de les persones i fins i tot ampliant els drets de participació d’alguns col·lectius, buscant en tot moment el diàleg i l’acord polític amb l’estat espanyol’, ha recordat el Govern, que ha subratllat també el ‘refús total’ de l’executiu de Rajoy a totes les propostes, inclòs el cop de porta del Congrés a traslladar la competència a través del 150.2 de la Constitució.

‘L’Estat ha negat de manera explícita la possibilitat de negociació, no ha donat cap oportunitat de parlar-ne i s’ha tancat a considerar cap de les vies que jurídicament haurien permès fer una consulta acordada’, ha assenyalat el Govern esgrimint el text del CATN. ‘I ho ha fet al·legant una infundada inconstitucionalitat de totes les vies legals proposades des de Catalunya, menystenint les exigències derivades del principi democràtic i, finalment, interposant querelles criminals’, critica el text del CATN, que també denuncia la pressió diplomàtica espanyola per desacreditar el procés, la filtració d’informes policials falsos per estendre la por o l’atac cibernètic contra els sistemes d’informació de la Generalitat just abans del 9-N.

La sentència del TC del 2010, punt d’inflexió

L’informe del CATN justifica també ‘l’absoluta constitucionalitat’ dels passos presos pel Govern i descriu punt per punt tot el procés, des del paper de la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 contrària a l’Estatut del 2006 fins a la votació de més de dos milions de persones en el procés participatiu del 9-N del 2014. Segons l’ens liderat per Carles Viver Pi-Sunyer, la sentència del TC contra l’Estatut ‘va ser el punt d’inflexió que certifica l’esgotament del model autonòmic de la Constitució del 1978’ i va propiciar la primera gran mobilització de 2010, que ve seguida els anys posteriors de les grans manifestacions de la Diada Nacional de Catalunya.

‘Tots els esforços polítics per defensar i cercar les vies adequades per poder exercir el dret a decidir de manera legal, democràtica i acordada, com han pogut fer el Canadà o Escòcia, així com tots els intents per propiciar el diàleg polític amb govern espanyol s’han estavellat sistemàticament contra el mur de la negativa’, remarca el Govern sobre l’informe del CATN. ‘Per tot plegat, i tal com posa de manifest l’informe, les eleccions del 27-S es confirmen com l’únic instrument legal i democràtic disponible per poder fer la consulta que el govern espanyol ha negat a la societat catalana’, es conclou des de l’executiu català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any