Protesta contra la censura del 3/24 i el 33 a les Illes

  • Més d'un miler de manifestants protesten a Palma contra la mesura del govern de Bauzá

VilaWeb
VilaWeb
ACN
03.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més d’un miler de manifestants es van aplegar ahir, convocats per l’Obra Cultural Balear, per a protestar davant el Consolat de Mar de Palma, a la seu de la Presidència del Govern Balear, amb el lema ‘Per la lliure elecció de llengua, volem veure el 3/24 i el K3/33’. La manifestació va tingur lloc dos dies després de la desaparició de la TDT a les Illes d’aquests dos canals de Televisió de Catalunya. El president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, veu ‘una nova amputació dels drets lingüístics’ i ha exigit al govern de José Ramón Bauzá una rectificació.

En el seu discurs, Mateu va criticar que el govern Bauzá, ‘fidel a la seva afecció desmesurada per anar contra la llengua pròpia i la cultura, fa passar aquest tancament com una conseqüència tècnica de la introducció del dividend digital i, com tantes altres vegades, no diu la veritat: la reubicació dels canals de televisió no és incompatible amb el manteniment d’aquests canals’. Segons va apuntar, ‘activant els múltiplex insulars queda resolt el problema’.

I va continuar: ‘El govern i el president Bauzá no volen que els illencs rebem aquests continguts televisius senzillament perquè parlen en la llengua de la nostra terra; perquè difonen i prestigien la nostra cultura; perquè atenen els interessos formatius dels nostres infants, i perquè informen amb rigor’. En aquest sentit, ha criticat que culturalment l’actual govern de les Illes Balears vol uns ciutadans ‘pobres i afeblits, socialment trencats i econòmicament a frec de la misèria’.

Mateu va recordar que el govern sap des de l’octubre del 2014 la proposta tècnica de l’OCB perquè es continuessin veient aquests canals un cop es fes la reordenació del canals de TDT. ‘Sense aquests canals’, va continuar, ‘les Illes Balears veuen reduïda a la meitat la minsa oferta televisiva en català’. Va recordar que es va començar ‘aquesta nefasta legislatura amb el tancament de Televisió de Mallorca [M] i Ona Mallorca’, i s’acaba ‘amb una nova amputació als nostres drets lingüístics i a la llibertat de recepció i d’elecció televisiva. Sense oblidar la restricció a la llibertat d’informació i de comunicació’, va afegir. Va denunciar que aquesta legislatura ha situat ‘la llengua catalana, la pròpia de l’arxipèlag, en la inseguretat jurídica per fer-la altament vulnerable des de tots els àmbits’.

Va exigir a Bauzá que, complint la Llei de normalització lingüística i l’estatut, i atenent la llibertat d’elecció i d’informació, ‘rectifiqui ara mateix’ i puguin seguir gaudint dels dos canals que ha fet apagar i n’afavoreixi la recepció d’altres. ‘En cas que, previsiblement, no sigui així, demanem a totes les forces polítiques que es presenten a les properes eleccions autonòmiques que es comprometin públicament a recuperar la recepció del 3/24 i el K3/33, així com a garantir la recepció íntegra de TV3 i l’arribada a les Balears dels altres canals televisius en català’.

Nova protesta el 25 d’abril a la Plaça Major de Palma

Segons Mateu, ‘tenim dret de rebre i a exigir com més canals de televisió en català millor i volem exercir en plenitud les llibertats que atén escrupolosament qualsevol societat democràticament madura’. ‘Per més que es pretengui, ningú, a l’hora de fer valer els nostres drets com a catalanoparlants, no ens farà callar’. Per això, va fer una crida a omplir la Plaça Major de Palma el proper 25 d’abril a la Diada per la Llengua, per dir ‘un sí ben fort a la llengua i per rebutjar les maneres autoritàries dels que la volen anorrear’.

El ‘problema tècnic’

Arran de la reordenació dels canals de la TDT, que es va anunciar ja fa mig any, les televisions deixen de tenir un espai en els múltiplexs i el cedeixen als serveis de telefonia mòbil de quarta generació. A les Illes Balears, el múltiplex afectat era el que utilitzaven IB3 i IB3 HD. El govern va decidir de moure aquests dos canals al múltiplex que ocupaven TV3CAT, el 33 i el 3/24. Aquest múltiplex l’havia cedit el Ministeri d’Indústria espanyol quan n’era titular José Montilla.

Arran d’aquest moviment, el 33 i el 3/24 es van canviar de lloc, justament cap al múltiplex que ara quedarà anul·lat per a les emissions de TDT. En canvi, TV3CAT es manté on era i es podrà continuar veient.

La proposta de l’OCB consisteix a mantenir els canals 33 i 3/24 allà on són ara i fer passar l’emissió d’IB3 i d’IB3 HD pels tres múltiplexs insulars: un que depèn del Consell de Mallorca, un altre que depèn del Consell de Menorca i un tercer compartit pel Consell d’Eivissa i el de Formentera. En aquests múltiplexs dels consells insulars sí que hi ha lloc, i per això l’entitat proposa que s’hi emeti IB3. Amb això no únicament es podria mantenir la qualitat de l’emissió, sinó també fer desconnexions territorials.

 

Més informació

Entrevista a Jaume Mateu: ‘Han posat la cirereta a un pastís tòxic contra la llengua catalana’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any