Toni Martí, reelegit cap de govern d’Andorra

  • Enceta una legislatura marcada per la crisi oberta per la BPA abans de començar

VilaWeb
ACN
31.03.2015 - 22:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, ha estat reelegit cap de govern d’Andorra amb el vot positiu dels 15 consellers del seu grup. L’altre candidat, el liberal Josep Pintat, ha obtingut els set vots del seu grup parlamentari, mentre que els cinc membres dels dos partits que conformen el grup mixt, PS i SDP, s’han abstingut. La setena legislatura estarà marcada per una crisi que afecta el sector bancari i financer del Principat, un fet que, tal com han reconegut els presidents de tots els grups, farà que res sigui igual. La resta de grups polítics han dubtat de la proposta de Martí d’un govern d’unitat i de la resposta del govern a la crisi de BPA.

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha estat l’encarregat d’iniciar les rèpliques als debats d’investidura. Ho ha fet lamentant que el candidat demòcrata, Toni Martí, hagi centrat el seu discurs en la crisi de Banca Privada d’Andorra i ‘no hagi aclarit què farà durant els propers quatre anys’. A més, Naudi ha assegurat que el govern ‘coneixia el cas setmanes abans que el FinCEN fes pública la nota el passat 10 de març’. I ha afegit que Martí ‘ja es movia els dies 5 i 6 de març per Madrid i París parlant de la qüestió’.

El representant del Partit Socialdemòcrata Pere López ha criticat la resposta ”decebedora” del sector bancari a la crisi de Banca Privada d’Andorra. Ho ha lamentat durant la seva intervenció en la sessió del debat d’investidura del cap de govern, on ha fet referència al fet que els crèdits per a les empreses perjudicades per l’afer tinguin un cost. A més, López ha refusat que el candidat demòcrata a cap de Govern, Toni Martí, situï l’inici d’aquesta crisi en el 10 de març, quan segons el socialdemòcrata és una crisi provocada per la ”política desendreçada de DA”, que considera que ha estat gestionada pel sector financer.

El president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha reiterat la demanda de centrar els esforços a solucionar la crisi de BPA i a deixar ‘reposar les presses per anar a Europa’. Respecte a l’oferiment fet per Toni Martí d’un govern de concentració de cara a la tardor, ha criticat que primer vulgui un xec en blanc i que si no se’n surt, després demani a la resta de partits que acceptin un govern d’unitat. Gallardó ha lamentat que Martí ‘no vol un govern d’unitat sinó una armilla salvavides’.

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha manifestat la seva idea que aquesta seria una legislatura ‘fonamentada en el diàleg, la confrontació d’idees i la legítima discrepància i possibilitat d’acords’. En aquest sentit, Baró, ha afirmat que els ‘discursos dels dos candidats han estat diferenciats, però no radicalment oposats’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any