Besalú viu amb passió una de les primeres processons de Setmana Santa

  • La processó dels Dolors data del segle XVII i compta amb seguit d’elements singulars com ara els soldats estaferms

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El divendres abans del diumenge de Rams és coneix com el divendres de dolor i diverses poblacions catalanes fan les primeres processons de Setmana Santa. A les comarques gironines són molt populars les que es fan en honor a la Mare de Déu dels Dolors i una de les més conegudes per la seva singularitat és la que es fa a Besalú. Està documentada des de finals del segle XVII i hi participen els estaferms, un tipus d’armats que només existeixen a la vila.

La festa dura tot el dia i gira entorn al dolor que va sentir Maria al conèixer la passió, mort i resurrecció del seu fill. Per això la protagonista de la diada és la imatge de la Mare de Déu dels Dolors, que es representa amb una llàgrima i amb set espases clavades al cor. La festa està organitzada per Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú, una entitat fundada l’any 1699.

El moment àlgid de la diada és a les 21.00, quan arrenca la processó des del Monestir de Sant Pere. L’encapçalem els manaies, un tipus de soldat romà molt freqüent a les processons de Setmana Santa i segueixen la resta de passos fins a la imatge de la Mare de Déu. Però a la processó de Besalú també hi participen els estaferms, un cos de guardians meitat pagesos meitat soldats que escorten a la Mare de Déu i que van vestits amb espardenyes de vetes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any