L’associació Drets porta a fiscalia 55 piulets catalanòfobs

  • Demana que s'apliqui als autors el codi penal i els demana fins a tres anys de presó

VilaWeb
ACN – Redacció
26.03.2015 - 14:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’associació d’advocats Drets ha presentat una demanda a la fiscalia de Barcelona per denunciar més de 30 usuaris de Twitter per haver publicat piulets catalanòfobs contra les víctimes de l’accident d’avió. El president de l’entitat, Sergi Blázquez, ha exigit ‘detencions immediates’ i que s’imputi a aquests usuaris un delicte d’incitació a l’odi i la violència, tipificat al codi penal amb penes de presó d’entre un any i tres. 

Per Drets, els piulets ‘denigren la memòria i la dignitat’ de les víctimes de l’accident ‘només per ser catalans’, i per això esperen que tant la fiscalia com la policia actuïn i practiquin detencions.

Blázquez ha explicat que Drets ha rebut més de 1.800 missatges de gent que els havia fet arribar piulets delictius i ofensius. ‘Hem triat els que podrien ser delictius. Presentem entre trenta i quaranta usuaris, amb cinquanta-cinc piulets delictius i ens reservem de poder incorporar els que ens arribin de més. El 99,9% són contra catalans. Un fa referència a bascos i ‘panxitos’ i un parell a francesos i alemanys’, ha detallat.

Blázquez no ha rebut amb gaire entusiasme l’anunci del govern espanyol d’emprendre actuacions al respecte. ‘Sembla ser que ara ho faran però nosaltres portem mesos instant a la fiscalia perquè actuï, i fins ara no ho ha fet.’ Segons ell, la gravetat dels piulets és com per aplicar d’immediat l’article 510 del Codi Penal, que preveu entre un any i tres de presó. ‘És un delicte practicat amb difusió, amb agreujant de publicitat, i es podria aplicar la part més alta de la pena. És un delicte d’incitació i provocació a l’odi, la violència i la discriminació per raó d’un col·lectiu específic, en aquest cas el dels catalans per raó d’origen nacional. És una qüestió de voluntat política perseguir-ho’, ha sentenciat.

A més, descarta que els autors es puguin emparar en la llibertat d’expressió perquè, segons Blázquez, ‘això és delicte tipificat i la constitució estableix molt clarament quines línies vermelles hi ha entre la llibertat d’expressió i el delicte’.

La policia identifica disset perfils de Twitter 

El govern es va posar en contacte ahir amb Drets per treballar en la defensa de l’honor de les víctimes de l’accident d’avió, arran de tots aquests piulets. La unitat contra delictes informàtics dels Mossos d’Esquadra ha arreplegat, juntament amb els serveis web del govern,  els piulets considerats ofensius i ja ha enviat aquesta informació a la fiscalia. L’intendent dels mossos Xavier Porcuna va explicar que s’havien identificat disset perfils de Twitter, responsables de vint-i-quatre piulets que poden ser constitutius d’un delicte d’odi i discriminació.

Així mateix, el govern informarà a través del 012 de com vehicular la informació que els ciutadans consideren ofensiva perquè pugui ser analitzada amb vista a futures demandes. El govern també ha comunicat formalment al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) la seva preocupació per aquesta qüestió i li farà arribar tota la documentació que aplegui, amb l’objectiu que valori si emprèn cap acció. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any