‘Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf!’

  • El Centre de Normalització Lingüística promou una campanya per fer conèixer els còmics en català

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
25.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona ha presentat la campanya ‘Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Comic en català‘, amb l’objectiu de fer visibles els còmics en català i promoure’n la lectura i l’edició. Alhora, ha inaugurat l’exposició ‘Vinyetes: història del còmic en català’, que recorre breument la trajectòria del còmic en llengua catalana. Per dur a terme la iniciativa, el CNL col·labora amb més d’una trentena d’establiments comercials, i també amb editorials i professionals del món del còmic. Dins aquesta campanya, hi haurà un acte de signatura oficial de convenis per als establiments adherits i una taula rodona sobre el món del còmic català.

El padrí de la campanya, Lluís Juste de Nin, ninotaire i empresari, ha destacat que és un moment per a ‘fer pinya’, i ha volgut animar els companys d’ofici i les editorials a publicar i escriure en català. Juste de Nin ha afegit que ‘el castellà està molt bé, però que Catalunya és un país i que la seva llengua és el català’. I encara ha remarcat: ‘És absolutament necessari que ens expressem en català.’

Juste de Nin ha descrit Catalunya com ‘la meva gran família’. El padrí de la campanya ‘Uaaaaaaaaa… iuhu, pataplaf!’ va crear anys enrere una sèrie de còmics que narraven la història del país, perquè afirma que ‘a tothom li interessa la història’, però ‘ molta gent no es compra un llibre d’història’, de manera que va decidir fer-ho en un format diferent pensant que ‘un gran percentatge’ de la població trobaria ‘interessant’ que es relatés la història catalana ‘a través del llenguatge del còmic’.

Lluís Juste de Nin ha rememorat el naixement de la Norma, el personatge animat que va crear l’any 1982, quan la Generalitat va iniciar la primera campanya de normalització lingüística pel català. Ha dit que era ella qui hauria de ser ‘la padrineta de la campanya’.

Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, ha destacat la importància que tota la cultura, també el còmic, sigui accessible en català. Ha afegit que calia ‘afavorir les condicions perquè totes les realitats culturals i socials que existeixen en una llengua existeixin també en català’.

També ha remarcat el doble vessant de la política lingüística del Govern. Per una banda, tenen l’objectiu ‘d’afavorir el conjunt del còmic en català’ per difondre’n el coneixement i acostar l’opció a les persones. Per una altra, volen ‘ser un estímul perquè les editorials apostin també per la llengua catalana’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any