Jaume Bosch proposa fragmentar el full de ruta sobiranista perquè ICV s’hi pugui sumar

  • El diputat ecosocialista, que s'acomiada de la política institucional, no veu risc de trencament al partit tot i les tensions pel procés sobiranista

VilaWeb
ACN
21.03.2015 - 09:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’executiva d’ICV va anunciar dilluns passat que no se sumaria al full de ruta sobiranista perquè no està disposada a avalar ‘estratègies electorals que no porten enlloc’ incloses en un document ‘inconcret’. Aquesta inconcreció és, però, una oportunitat segons opina el diputat ecosocialista Jaume Bosch, que creu que ICV hauria de seure a parlar amb la resta de forces polítiques. Bosch coincideix amb l’executiva en què no se’ls hi pot demanar que avalin un acord de govern entre CiU i ERC, però veu possibilitats d’entesa en alguns dels punts. Per això, en una entrevista a l’ACN, demana que es fragmenti el document. Sigui com sigui, està convençut que les tensions del procés sobiranista no trencaran ICV.

Després d’onze anys al Parlament i de 40 a la primera línia política, l’històric militant del PSUC i d’ICV, Jaume Bosch, posarà punt i final a la seva carrera política aquest 2015. És una de les cares visibles del sector independentista del partit, però se suma temporalment -fins que l’Estat ‘probablement’ el rebutgi- al projecte de construcció d’un estat lliure associat que els ecosocialistes van acordar en la convenció nacional del passat mes de febrer a Sabadell. De fet, hi va votar a favor.

‘A Sabadell ICV trenca amb la seva tradició federalista. Ja no demana un estat federal sinó un estat lliure associat a Espanya que inclogui el dret a la secessió, el reconeixement de la sobirania i el tracte de tu a tu amb l’Estat. Això es un avenç indiscutible’, recalca.

El full de ruta d’ICV no ha de ser un obstacle, segons Bosch, perquè els ecosocialistes seguin a negociar amb els partits que han acordat el full de ruta sobiranista. ‘El redactat és tan esquemàtic i tan poc concret que dóna peu a què en puguem parlar’, opina. ‘Hi ha possibilitats de parlar-ne per veure quines coses pot assumir ICV i quines no. Jo crec, fins i tot, que el full de ruta es pot fragmentar per veure si una força política pot donar suport a punts concrets’, afegeix.



La principal ‘mancança’ de l’acord de mínims entre els partits és la manca de referència explícita a un referèndum d’independència: ‘Crec que s’ha abandonat massa aviat la idea del referèndum en aquest full de ruta. I el referèndum ens obriria moltes portes a Europa’. Bosch tampoc accepta les ‘presses’ que marquen CiU i ERC i la vinculació dels acords als ‘pactes conjunturals’ entre aquestes dues formacions. De fet, no té cap dubte que, per molt que s’inclogui en els programes dels partits, Catalunya ‘no serà independent el 2015’. 



El diputat ecosocialista creu que s’ha de mirar amb atenció el procés electoral a Espanya per saber quin ha de ser el següent pas en el procés sobiranista. En aquest sentit, proposa que els partits catalans presents al Congrés després de les properes eleccions espanyoles es neguin a donar suport a cap partit que no es manifesti clarament a favor del dret a decidir.



‘Nosaltres sabíem que no seríem independents el 2014 i sabem que no ho serem el 2015. Jo, i estic segur que molts independentistes de tota la vida, signaria ara mateix que en cinc anys Catalunya fos independent’, indica. ‘No sé perquè suposaria un fracàs que fóssim independents en cinc anys i no aquest any. Al contrari, seria una victòria descomunal’, afegeix.


La proposta d’estat lliure associat que plantegen els ecosocialistes és, en aquest sentit, una ‘última oferta’ al govern espanyol. ‘Si hi hagués una base de negociació pel que fa a un estat lliure associat, segur que el primer que s’asseuria a negociar seria el president Mas’, opina. Si, en canvi, no hi ha ningú ‘amb dos dits de front’ a l’Estat per plantejar una negociació en aquests termes, ‘cada cop s’obrirà més la porta a la independència’. ‘Hi ha molts motius per ser pessimistes pel que fa a l’arribada d’aquesta oferta’, reconeix.


Del president de la Generalitat, Artur Mas, Bosch té una mala concepció pel que fa a l’aspecte social i econòmic, però bona consideració pel que fa a l’aspecte nacional. ‘Ho ha fet bé. El 9-N va aconseguir que, en contra del que molta gent pensava, es pogués votar, tot i que no fos el referèndum que hauríem volgut’, explica. A partir del 9 de novembre, però, les ‘presses’ per convocar eleccions i per aprovar referèndums han provocat ‘nombrosos errors’ en el procés sobiranista que, entre d’altres, han allunyat alguns dels partits que donaven suport a la consulta.



No hi ha risc de trencament a ICV


‘Jo crec que no (hi ha risc de trencament a ICV). O vull creure que no, perquè hem passat moltes coses junts’, intueix. Decisions com la de Raül Romeva, que va decidir abandonar la militància després de l’aprovació del full de ruta ecosocialista que aparcava la independència, ‘dolen’ al sector independentista i també al federalista. Però, segons Bosch, són decisions ‘individuals’ que no comporten el risc de trencament com, per exemple, ha succeït al PSC. ‘Ningú a ICV vol fer una alternativa creant un altre partit o marxant a d’altres partits. Ni per la banda independentista ni per la federalista’, subratlla.



’El PSC ha saltat pels aires. S’ha trencat. S’ha fracturat. No han sabut mantenir la unitat interna. El que queda és un PSC absolutament vinculat al PSOE. CiU i ICV també han tingut aquestes tensions, però no s’han trencat’, recorda. ICV sempre ha ‘presumit’ de ser un punt de trobada entre federalistes i independentistes i Bosch creu que aquest pluralisme ha de continuar al partit. Els federalistes es faran independentistes o els independentistes federalistes en funció del que passi els propers mesos i la resposta de l’Estat al full de ruta ecosocialista -o el que es plantegi des de Catalunya- serà, segons Bosch, un factor determinant en aquesta decisió. ‘Avui la majoria dels militants d’ICV estan en el ‘sí-depèn’, destaca en un paral·lelisme amb la pregunta del 9-N.



El sector independentista del partit s’ha organitzat recentment en el grup ‘Compromís amb la independència’, del que Bosch forma part en una segona línia escollida a consciència. Quan acabi la present legislatura al Parlament abandonarà el primer pla als 62 anys amb un bagatge de 40 anys en el món de la política. Seguirà militant a ICV i formant part del Consell Nacional del partit, però abandonarà l’executiva i els càrrecs institucionals. Professionalment es reincorporarà a la seva plaça al cos de tècnics superiors de la Generalitat.


Mecanismes de control als diputats


Tot i que ell no és l’exemple adient, Bosch està fermament convençut que cal una limitació dels mandats perquè les persones no s’eternitzin en els càrrecs. El codi ètic d’ICV fixa un límit de 12 anys consecutius en el mateix càrrec -tot i que hi ha sonades excepcions com la de l’alcalde del Prat de Llobregat, batlle des del 1982-, un període ‘adequat’ perquè una persona pugui desenvolupar la seva tasca.


Bosch defensa la tasca de ‘la gran majoria dels diputats del Parlament’, però creu que s’haurien d’incloure mecanismes de control ‘com els que existeixen a totes les professions’. Una de les seves propostes passa pel ‘control d’assistència’, per exemple en comissions. Segons Bosch si un diputat falta sense una justificació adequada a la reunió d’una comissió se li hauria de restar el sou equivalent a aquell dia. ‘Si el diputat té una reunió, un acte de partit o una entrevista als mitjans que la faci en un altre moment’, reclama.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any