Memorial de greuges de l’esport català

  • Federacions, clubs i esportistes catalans han fet un acte públic a Barcelona per a denunciar 'l'ofensiva centralitzadora i fiscalitzadora' del govern espanyol en l'esport

VilaWeb
Redacció
19.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha aprovat els últims anys tot un seguit de lleis i n’ha modificades unes altres que, especialment a Catalunya, són una amenaça al model esportiu majoritari, basat en l’associacionisme i el voluntariat. Aquesta ‘política centralitzadora i fiscalitzadora’ de Madrid és denunciada pel gruix de clubs i federacions esportives catalanes, amb una campanya de protesta i recollida de signatures inclosa, Stop greuges, a la qual ja s’han afegit més de set mil persones i entitats. Avui a migdia hi ha hagut un acte públic al Centre Esportiu Estació del Nord de Barcelona, amb federacions, clubs i esportistes.

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha enumerat fins a nou grans greuges que col·loquen l’esport de base i el sector esportiu en general ‘en una situació d’ofegament, fiscalització i intervencionisme’ del govern espanyol.

La implantació de la llicència única per al finançament de les federacions espanyoles, per exemple, es denuncia que fa mal a les federacions catalanes; la nova llei sobre l’impost de societats afecta greument els clubs; i les inspeccions de treball, els voluntaris i monitors. Més greuges: l’augment de l’IVA al 21% als serveis esportius prestats per particulars i empreses, com també l’exigència de control i registre per deu anys de qualsevol moviment a partir de cent euros en aplicació de la llei contra l’emblanquiment de capitals.

Són tot un conjunt de reformes que topen amb la realitat esportiva catalana, formada per moltes entitats no lucratives que poden acabar desapareixent o precaritzant-se. Per això la UFEC i el gros de l’esport català exigeixen ‘el cessament d’aquestes accions intervencionistes en el sector i les modificacions legislatives oportunes prenent en consideració la realitat del món esportiu, que majoritàriament és de base altruista i es nodreix de l’acció voluntària de les persones’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any