Nova fractura entre CDC i Unió per les crítiques a Duran

  • Les declaracions dels batlles de Figueres i Mataró encenen els diputats d'Unió · Fan pinya al costat de Duran i acusen CDC de pretendre una 'separació irreversible'

VilaWeb
ACN
13.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les friccions entre Unió i CDC s’han tornat a evidenciar, i aquesta vegada han pujat de to. Les crítiques d’alguns sectors de CDC al president del comitè de govern d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, han portat Unió a fer pinya amb ell. Acusen alguns quadres de CDC de pretendre la ‘separació irreversible’ respecte del seu partit. I diuen que les ‘reiterades’ declaracions d’alguns membres de Convergència qüestionant el paper de Duran són ‘gravíssimes’.

‘La dinàmica encetada per aquest grup de persones només vol provocar una separació irreversible que, sense dubte, seria negativa per a UDC i també, i molt, per a CDC i sobretot per a Catalunya’, diu un comunicat emès ahir al vespre. Demanen que els dirigents de CiU tinguin respecte per la federació, la pluralitat i els dirigents de la seva formació.

Aquesta ha estat la reacció d’UDC després de les declaracions de la batllessa de Figueres i del batlle de Mataró criticant Duran.

Les declaracions dels batlles

Dimecres la batllessa de Figueres, Marta Felip deia que UDC com a partit no era cap obstacle per a la independència, però que Duran i Lleida ho ‘podria ser’. I ahir el batlle de Mataró, Joan Mora, va dir que no veia bé que Duran i Lleida tornés a ser el candidat de CiU a les eleccions espanyoles. A més, va insinuar que el seu grup al congrés espanyol no era prou contundent perquè Duran no se sentia independentista.

Sánchez Llibre esclata per les crítiques

Josep Sánchez Llibre, diputat d’Unió al congrés espanyol, va exigir una ‘rectificació immediata’ als batlles de Mataró i Figueres: ‘Si no ho fan, les coses empitjoraran i serà perjudicial no només per a CDC, sinó per a CiU. Que sàpiguen que això s’ha acabat, que ja no estem disposats a arribar un mil·límetre més enllà. Si volen anar al precipici que hi vagin ells, però que ens deixin tranquils’, va declarar a l’ACN. Vegeu-lo a continuació:

Parlant directament de les declaracions dels batlles, Sánchez Llibre va dir que eren ‘inacceptables, lamentables i impresentables’ i va demanar una rectificació immediata: ‘Ja n’hi ha prou. Això s’ha acabat’, va dir. I encara afegí, referint-se als batlles: ‘Que es dediquin a treballar, a guanyar les eleccions i a criticar les altres formacions polítiques a qui han de guanyar electoralment.’ A més, els va demanar que es retractessin: ‘Aquests senyors han de saber que UDC som els seus socis, no els seus adversaris i enemics.’

Defensa de Duran i d’UDC

Segons Sánchez-Llibre, s’equivoquen els qui critiquen Duran i Lleida i es pensen que Unió va per una altra banda: ‘Unió i Duran van en la mateixa direcció. Som un partit sobirà que volem decidir tot allò que ja hem decidit nosaltres mateixos i no necessitem ningú que ens tuteli.’

Així mateix, va recordar que Duran i CiU havien estat la primera força política a Catalunya a les últimes eleccions espanyoles, un fet que, segons Sánchez-Llibre, els batlles haurien de veure com un aval per a tenir un bon resultat electoral a les eleccions locals.

El senador d’Unió Salvador Sedó també va replicar al batlle de Mataró, Joan Mora, i li va dir que Josep Antoni Duran i Lleida, com a cap de llista de CiU al congrés espanyol, havia guanyat sis diputats l’any 2011, mentre que Artur Mas n’havia perduts dotze en les passades eleccions al parlament. ‘També vol la seva renúncia?’, li va preguntar per Twitter. I sobre les declaracions de la batllessa de Figueres, Marta Felip, va dir: ‘Deu bufar la tramuntana a l’Empordà. A alguna alcaldessa se li ha emportat la capacitat d’entendre la política.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any