Iceta fa el joc a Rivera en favor d’una modificació constitucional

  • El líder del PSC considera que el catalanisme no s'esforça prou a canviar la constitució espanyola

VilaWeb
ACN
11.03.2015 - 21:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un acte de Federalistes d’Esquerres ha ajuntat en la mateixa taula al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president de Ciutadans, Albert Rivera. No han tingut cap inconvenient a exhibir conjuntament la reclamació de modificar la constitució espanyola. Però tots dos s’han esforçat a remarcar les diferències pel que fa a l’abast de la reforma. Iceta ha demanat una constitució que, per exemple, encabeixi tot allò que va tombar la sentència del TC contra l’estatut i clarifiqui competències i finançament autonòmic. Rivera, en canvi, vol canvis ‘tècnics’ i petites reformes per a ‘adaptar’ l’actual estructura autonòmica que, segons ell, ja té caràcter federal.

Inicialment, a la taula rodona hi havien de participar també un dirigent d’ICV i un d’Unió Democràtica de Catalunya, però els organitzadors han explicat que en ho han refusat, i per aquesta raó s’hi ha incorporat Albert Miralles, del PSUC Viu.

Amb aquest panorama, Iceta i Rivera s’han convertit en el centre d’atenció del centenar d’assistents a l’acte. I tots dos ho han aprofitat per fer propostes sobre el model d’estat que volen i la seva opinió sobre una possible reforma en sentit federal de la constitució espanyola.

Iceta vol recuperar l’estat referendat

Miquel Iceta ha dit que calia una reforma per a ‘canviar tot allò que no funciona i fer un estat sense les insuficiències detectades aquests trenta-cinc anys’. Ha recordat que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut havia tombat la llei referendada pels catalans al·legant que s’havia intentar canviar la constitució a través d’una via no adequada: ‘Acceptem-ho i canviem la Constitució bé’, ha dit.

A més, ha defensat aquesta modificació constitucional per garantir el reconeixement plurinacional i plurilingüístic de l’estat espanyol, ‘que és una nació de nacions’, clarificar les competències estatals i autonòmiques i resoldre el finançament autonòmic incorporant-hi el concepte de l’equitat.

Finalment, ha destacat que des del PSC només posen una línia vermella a la possible reforma constitucional: un referèndum que la ratifiqui. ‘Jo només demano que la reforma que surti sigui sotmesa al vot dels ciutadans. Em fa por que si és molt tècnica i petita la reforma, no hagi de ser sotmesa a votació. I l’única manera de legitimar-la és que sigui sotmesa a la ciutadania’, ha dit.

Rivera vol una revisió tècnica

Aquesta reflexió ha vingut, en part, per la principal diferència que Iceta ha detectat amb Rivera: ‘Jo sóc partidari de fer una revisió de caràcter tècnic, que tanqui una etapa de desenvolupament autonòmic i fixi un estat de caràcter federal, com a model de convivència, perquè ja som de caràcter federal però alguns mecanismes no s’han acabat de coordinar, sense renunciar a la unió del país i l’eficàcia de l’administració publica.’

El president de Ciutadans creu que calen petites reformes per evitar ‘un país amb privilegis per a una part, encara que sigui la meva terra, o on hi hagi blindatges, on s’al·leguin drets històrics per tenir privilegis fiscals’. Per això, ha dit, vol ‘un federalisme però no el que coneixem com asimètric, perquè això és confederalisme’.

‘No pot ser que comencem a fer demandes polítiques més enllà del que va dir, per exemple el Consell d’Estat, perquè podem acabar amb una constitució que tingui molt de polític, molt de conjuntural i poc d’estructural’, ha dit.

Finalment, Albert Rivera ha reclamat d’obrir ara el debat de la reforma per enllestir-la en una o dues legislatures. ‘Hem de començar a treballar per veure quines coses hem de tocar, debatre, introduir-ho tot en els programes electorals perquè d’aquí a uns anys doni peu a una modificació i una revisió. I no dic una nova constitució ni un període constituent: dic alguns nous articles’, ha matisat.

Miquel Iceta ha replicat a Rivera: ‘Cal una base tècnica sobre la qual començar a treballar. Tampoc no sóc partidari de fer “tabula rasa” i canviar-ho tot. Cal una aproximació pragmàtica.’

Durant el debat, Miquel Iceta també ha volgut assumir part de la culpa de la situació actual del federalisme: ‘El catalanisme polític, que sempre ha volgut incidir en Espanya, en part ha renunciat a dirigir l’estat, i segurament no posem prou força des de Catalunya pel federalisme.’

Miralles, per un procés constituent

Albert Miralles, que ha pres la paraula en el debat en nom del PSUC Viu, s’ha mostrat també favorable a reformar la constitució, però amb un caràcter molt diferent: ‘L’estat autonòmic va ser construït de dalt cap a baix, i d’aquí vénen la majoria dels problemes que tenim. Ha de ser un pacte de lliure adhesió dels territoris, de baix cap a dalt’, ha dit. Miralles, a més, ha dit que el moment actual era ‘una oportunitat, que suposa obrir un procés constituent a tot el conjunt de l’estat amb una aliança amb els treballadors i les classes populars de la resta de l’estat, i que solucioni els problemes socials i laborals’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any