Raquel Ricart guanya el Premi El Lector de l’Odissea

  • La novel·la 'Temps de tornar' ha seduït el jurat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.03.2015 - 21:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptora valenciana Raquel Ricart és la guanyadora del setzè Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea, amb Temps de tornar, una novel·la que tracta l’amor incondicional i l’abandó. Es tracta de l’únic premi del panorama literari català que dóna als lectors un paper actiu i decisiu, ja que són ells mateixos els que s’encarreguen de seleccionar les obres finalistes, després de sotmetre els originals a un ampli i transparent procés de lectura i debat.

El jurat, integrat pels lectors i pels membres del Consell de 100+ Lectors, Montse Masó i Jesús Lafuente, Sílvia Romero —guanyadora de l’anterior edició del premi—, l’editor Jordi Rourera, i els escriptors i traductors Jaume C. Pons Alorda, Tina Vallès i Ferran Ràfols, va seleccionar, del total de 20 originals rebuts, quatre obres, de les quals ha volgut destacar la qualitat de totes.

El premi, que s’ha lliurat aquest vespre a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, està dotat amb 10.000 euros, 3.000 dels quals els aporten de manera voluntària els lectors, mentre que de la suma restant se n’encarrega l’editorial i l’Ajuntament de Vilafranca. A més a més, la novel·la sortirà publicada el juny d’enguany amb l’editorial RBA-La Magrana.

La novel·la ha seduït el jurat ‘per la seva profunda emotivitat i pel pòsit perdurable d’humanitat que deixa’. De fet, un dels punts forts de la novel·la, segons el jurat és el ‘llenguatge ple de força i ric d’una poesia que va dels versos d’Ausiàs March a l’’Strange fruit’ que cantava Billy Holiday’.

El títol de la novel·la, ‘Temps de tornar’, és provisional, però la història és ben definitiva: tot comença quan el protagonista, Tomàs Bel, professor universitari, veu entre els alumnes la viva imatge de l’americana Mary Castaway, el seu gran amor perdut fa vint anys. A través de diversos fils que s’entrecreuen al llarg de més de mig segle i que van des de València fins als Estats Units, l’autora elabora una trama la base central de la qual és l’amor i l’abandó, ‘amb la pèrdua dels fills, els secrets, el remordiment i la redempció com a elements principals’, apunta el llibreter de la Llibreria Odissea.

Raquel Ricart Leal (Bétera, 1962) és autora de la novel·la negra ‘Un mort al sindicat’, de les novel·les juvenils ‘Van ploure estrelles’ i ‘El quadern d’Àngela’, guardonades amb el premi Vila de Paterna i premi Samaruc 2010, respectivament. També és autora del text dramàtic ‘Ferrabràs’ i amb la novel·la ‘Les ratlles de la vida’ va guanyar el premi Andròmina de Narrativa i el premi de la Crítica 2010. Actualment col·labora a El Punt i ha escrit a Celobert i Lletres de canvi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any