Agbar denuncia el govern a la CE per l’incompliment de resolucions en l’adjudicació d’ATLL

  • Diu que Acciona continua gestionant Aigües Ter-Llobregat tot i que l'OARCC va invalidar la concessió el gener del 2013

VilaWeb
ACN
06.03.2015 - 18:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La companyia Agbar ha presentat a la Secretaria General de la Comissió Europea una denúncia per vulneració del dret comunitari en matèria de contractes públics per ‘incompliment sistemàtic’ de la Generalitat de les resolucions judicials que ‘l’obliguen a excloure Acciona d’ATLL’, segons una nota que ha fet pública Agbar. La Generalitat va iniciar el 2012 el procés de privatització de la gestió d’ATLL per un valor de gairebé 1.000 milions. El Govern va adjudicar el concurs a Acciona davant Agbar. Tanmateix, l’Organisme Administratiu de Recursos Contractuals (OARCC) primer, i el TSJC i el TS després, van invalidar la concessió. Ara com ara, però, Acciona continua gestionant ATLL.

L’escrit conclou que després de dos anys en què la Generalitat ‘segueix incomplint de forma manifesta i greu’ les directrius de recursos contractuals, Agbar ha decidit acudir a la Comissió Europea perquè iniciï el procediment previst a l’article 258 del Tractat de Funcionament de la UE. Aquest article faculta la Comissió per emetre un dictamen motivat en cas que un Estat membre incompleixi alguna de les obligacions que l’incumbeixen en virtut dels Tractats.

La denúncia al·ludeix a la ‘vulneració per un poder adjudicador’, en aquest cas la Generalitat, del ‘dret a un recurs eficaç’ en matèria de contractes públics, i dels ‘principis bàsics’ de la contractació pública, és a dir, igualtat, transparència i lliure competència.

Agbar ha presentat la denúncia aquest divendres al matí a Brussel·les i recorda que l’OARCC va resoldre el gener del 2013 que s’havia d’excloure l’oferta d’Acciona. Tot i això, Acciona ‘segueix exercint’ com a adjudicatari tot i no tenir-hi ‘dret’, en ‘manifesta i escandalosa burla’ del recurs contractual incorporat a la legislació espanyola en virtut del que estableix la de la UE.

En aquest sentit es recorda que el procediment de contractació no només ‘no s’ha paralitzat durant tot aquest temps’, sinó que el Govern ‘ha formalitzat el contracte’ amb Acciona ‘tot i la nul·litat de l’acord d’adjudicació declarada per l’òrgan competent en matèria de recursos’.

També es recorda que la resolució de l’OARCC ‘és executiva’ i que ‘així ho han confirmat’ sis escrits del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i tres sentències fermes del Tribunal Suprem.

La Generalitat va iniciar el 2012 el procés de privatització de la gestió d’ATLL per un valor de gairebé 1.000 milions. El Govern va adjudicar el concurs a Acciona davant la seva competidora, Agbar. Tanmateix, l’OARCC primer i el TSJC i el TS després van invalidar la concessió després d’un recurs d’Agbar perquè van estimar que l’oferta tècnica d’Acciona incomplia les condicions establertes als plecs del concurs, ja que modificava el calendari d’execució d’obres i posposava les inversions exigides.

L’últim pas del Govern, que va tenir lloc el desembre del 2014, el va protagonitzar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que signava la constitució de la Mesa de contractació que havia de decidir sobre el procés d’adjudicació d’Aigües Ter-Llobregat per donar compliment a la resolució de l’OARCC.

Des d’aleshores, la Mesa de contractació té l’opció de declarar desert el concurs i tornar a iniciar un procés o anul·lar l’adjudicació a Acciona i concedir la gestió d’ATLL a l’altra competidora, Agbar, però fins al moment no s’ha pronunciat.

També cal recordar que la Generalitat de Catalunya va adjudicar Aigües Ter-Llobregat al consorci Acciona-BTG el desembre del 2012 per un total de 995 milions d’euros, dels quals va rebre un primer pagament de 298 milions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any