Ruz envia a judici Bárcenas i quaranta acusats més pel cas Gürtel

  • El jutge demana fiances totals de 449 milions d'euros, la més alta per a l'ex-tresorer del PP: 88 milions

VilaWeb
ACN
05.03.2015 - 18:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Pablo Ruz ha acordat l’obertura de judici oral contra el PP, l’ex-ministra de Sanitat Ana Mato, i 40 acusats més en la primera època del cas Gürtel. Seran jutjats per la secció segona de la Sala Penal. Mato i el PP van a judici en condició de ‘partícips a títol lucratiu’ de les activitats de la Gürtel. Per a 36 dels acusats, el jutge estableix fiances de 449 milions d’euros en concepte de multes i responsabilitat civil. La més elevada és per a Luis Bárcenas, 88 milions d’euros. La seva muller, Rosalía Iglesias, haurà d’afrontar una petició de fiança de 22 milions d’euros. El cervell de la trama, Francisco Correa, 60, i el seu número 2, Pablo Crespo, 49.

El magistrat els dónadeu10 dies per dipositar les fiances. El PP també haurà de dipositar una fiança que el jutge ha establert en 250.000 euros, mentre que Ana Mato haurà de dipositar 28.467 euros i l’ex-regidora de Las Rozas Gema Matamoros 45.066 euros. A partir d’aquest moment, les defenses disposen d’un termini de trenta dies hàbils per a formular els seus escrits de defensa.

El judici se centrarà només en els fets que van tenir lloc durant els primers anys de la trama Gürtel i les operacions que van tenir lloc a Castella i Lleó, Madrid i Estepona. Entre els jutjats hi ha els suposats màxims responsables de la trama, Francisco Correa i Pablo Crespo, però també Bárcenas, ex-batlles, ex-senadors i ex-regidors i funcionaris i empresaris.

Ruz els atribueix delictes de prevaricació, suborn, tràfic d’influències, malversació de fons públics, frau a l’administració pública, falsedat documental, delictes contra Hisenda, emblanquiment de capitals, estafa processal en grau de temptativa, apropiació indeguda i associació il·lícita a l’àmbit de la contractació.

El jutge adopta la decisió d’obrir el judici oral després que la Sala Segona de l’Audiència Nacional va refusar pràcticament tots els recursos que havien presentat les defenses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any