Quines són les estructures d’estat previstes en la nova llei?

  • Les van aprovar CiU, ERC, CUP i Marina Geli, amb l'abstenció d'ICV-EUiA

VilaWeb
Redacció
05.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La llei d’acompanyament del pressupost va ser aprovada ahir amb els vots favorables de CiU i d’ERC, després d’haver redefinit les esmenes referides a les estructures d’estat. El Consell de Garanties va dictaminar que eren inconstitucionals. Per salvar aquest escull, i per evitar un possible vet del Tribunal Constitucional espanyol, les esmenes de CiU i ERC van introduir el caràcter ‘eventual’ de l’assumpció de funcions que permetin la creació de les estructures, i les ‘lleis’ que fins ara pretenien d’impulsar van ser canviades per ‘plans directors’ que aprovarà el govern en cada matèria. Aquestes esmenes van acabar essent aprovades  amb el vot de republicans, de CiU, la CUP i la diputada Marina Geli, amb l’abstenció d’ICV-EUiA.

Estructures d’estat

Heus ací les previsions de creació d’estructures d’estat que incorpora aquesta llei.

—Aprovar un pla director de l’administració tributària de Catalunya, d’una hisenda pròpia, que s’hauria d’implantar abans d’un any. Aquest pla director s’ha d’haver enllestit d’ací a cinc mesos.

—Elaborar un inventari de passius i d’actius de les administracions públiques a Catalunya, abans de mig any.

—Disposar, d’ací a nou mesos, d’un catàleg d’infrastructures energètiques i constituir una comissió interdepartamental per a garantir la continuïtat del servei.

—Elaborar en cinc mesos un projecte de llei de creació de l’agència de la protecció social i aprovar-ne un pla director.

—Presentar un pla director sobre polítiques de competència i regulació dels sectors energètic, de telecomunicacions i sistemes d’informació i de transport.

Mesures fiscals i financeres

La llei, com és habitual, també preveu de crear o modificar taxes i tributs. La Generalitat calcula un augment de la recaptació anual de 13 milions d’euros. Les principals novetats són aquestes:

—Cànon de l’aigua: s’introdueixen modificacions per incentivar als usuaris l’ús eficient dels recursos hídrics. Per això s’incorpora un recàrrec del 20% sobre el tipus de gravamen general per a les captacions d’aigua que es facin directament de masses d’aigua declarades en mal estat quantitatiu per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), amb l’objectiu d’evitar aquestes conductes. En el cas dels usos industrials, es modularà millor la tributació, segons la contaminació dels subjectes passius. També s’hi incorporen canvis en la ‘tarifa social’: s’amplia notablement el nombre de potencials beneficiaris i es predefineix el règim de tributació, per garantir més seguretat jurídica. A més, s’incorporen determinats usos ramaders de l’aigua a la tributació, gradualment durant tres anys.

—Cànon sobre la disposició del rebuig de residus: s’actualitzen els tipus de gravamen dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals destinats a dipòsit i incineració. L’objectiu és afavorir comportaments més respectuosos amb el medi.

—Impost sobre les estades en establiments turístics: s’amplia dels setze anys als divuit l’exempció de pagament del tribut.

—Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats: es redueix la càrrega administrativa del contribuent, que no haurà de presentar davant l’administració tributària el document del contracte de lloguer si ja l’ha presentat a l’Incàsol. 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any