L’oposició retreu a CiU i ERC que el pressupost ‘consolida les retallades’

  • El ple aprovarà els comptes aquesta tarda amb el vot de nacionalistes i republicans i l'oposició de la resta de partits

VilaWeb
ACN
04.03.2015 - 14:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grups parlamentaris han debatut aquest dimecres els pressupostos de la Generalitat de 2015, que en unes hores votaran i, previsiblement, aprovaran amb els vots de CiU i ERC. Així, el ple ha evidenciat com la resta de grups han coincidit en retreure als dos partits que hi donaran suport que hagin concebut uns comptes que ‘consolidin les retallades’ i que, al seu criteri, obvien la ‘realitat’ social i les ‘necessitats’ dels catalans. Mentre, CiU ha defensat els pressuposts perquè ajuden a ‘no augmentar la desigualtat’ i no afegeixen nous ajustos, i ERC ha considerat que són els únics possibles sense tenir la independència d’Espanya. Són, segons nacionalistes i republicans, els únics possibles.

El grup que més ha defensat el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2015 ha estat CiU que, en veu del diputat Antoni Fernández Teixidó, ha admès que ‘no són els millors’ comptes, ni tampoc els que voldria l’oposició ni el propi govern, però que ‘permeten garantir el creixement del país’. L’objectiu principal que persegueix aquest pressupost, segons ha assegurat, és la sortida de la crisi econòmica, la creació d’ocupació i la generació de riquesa. D’aquesta manera ‘es redueix’ la desigualtat, ha dit. A més, el portaveu econòmic de CiU al Parlament ha posat en valor que els comptes no impliquen cap retallada respecte als de l’exercici anterior. ‘No deixarem que cap ciutadà quedi lliure i indefens davant de la crisi. És el que defensem amb aquest pressupost’, ha resumit durant el debat parlamentari.

Per la seva part, el portaveu econòmic d’ERC, Pere Aragonès, ha centrat la seva intervenció en justificar el seu suport a uns pressupostos que ha reconegut com ‘insuficients per a les nostres necessitats’. Però és que per als republicans, amb l’aprovació que es farà aquesta tarda, ‘hem passat dels pressupostos autonòmics a uns que tenen en compte el procés de transició nacional i que incorporen més despesa social’, defensant així el que afirma que és la contribució d’ERC per ‘superar la dependència política i financera de l’estat i assolir la independència’. ‘Necessitem sobirania si volem ingressos suficients per al nostre país. Alguns grups avui e lamentaran de la manca de despesa social, però passa perquè no podem decidir sobre fiscalitat ni creació de nous impostos. El marge s’ha esgotat. Ho hem intentat però hem passat molts cops la prova del cotó i el cotó surt negre. Hem de canviar d’instrument i deixar de banda l’autonomia’, ha sentenciat, tot remarcant la ‘necessitat’ de ‘deixar l’Estat’ per poder tenir ‘els pressupostos que necessitem’.

En un to molt diferent i ja des d’una oposició manifesta als comptes, la diputada del PSC Alícia Romero ha criticat durament que el pressupost que s’aprovarà amb el suport de CiU i ERC ‘mantingui les mateixes retallades des del 2011’. I és que, per la socialista, els comptes ‘no responen a lluita contra la cisi i al reforç de les polítiques de creixement’. ‘No compartim el projecte de CiU i ERC, la seva visió de país, de societat dual, les seves prioritats, ni les seves xifres, perquè s’obliden dels que més pateixen, dels discapacitats, de les dones, dels aturats de llarga durada, de les possibilitats per l’ascensió social i, a més generen més desigualtat. No podem compartir el pressupost que ens presenten’, ha sentenciat. Romero, a més, ha retret a ERC que ‘presumeixi d’un increment de 88 milions, quan és molt poc en un volum de 25.500 milions de despesa’, i ha carregat contra el govern per ‘no venir a donar explicacions, perquè en presentar el pressupost va dir que un dels seus objectius era la creació d’estructures d’estat i no es complirà tenint en compte el que ha dit el Consell de Garanties’.

Des del PPC, han criticat que les partides pressupostàries destinades a sanitat, educació i benestar social ‘se situïn al nivell del 2004’ mentre s’incrementa la despesa ‘separatista’. En concret, el diputat José Antonio Coto ha carregat contra l’augment de 40 milions d’euros per a TV3; ‘la nova paga per als càrrecs de confiança posats a dit’ pel president de la Generalitat, Artur Mas; que els membres de l’executiu català cobrin ‘entre un 70 i un 90% més’ que els del govern espanyol; i el manteniment dels fons previstos per a l’Agència Tributària catalana -quan ja n’hi ha una d’estatal- ‘amb l’únic objectiu d’intentar tapar les notícies sobre la família Pujol i els alts càrrecs de CiU’, ha afegit. Els populars creuen que els pressupostos són ‘un engany’ i ‘paper mullat’ per les partides d’ingressos ‘fantasma’ que inclou, a més d’un ‘fre’ a la recuperació econòmica catalana. Segons Coto, el conseller Andreu Mas-Colell deixa una herència ‘pitjor’ que la del tripartit perquè ha augmentat el deute un 150%.

Per la seva part, els ecosocialistes d’ICV-EUiA consideren que els pressupostos estan ‘molt allunyats’ del pla de rescat social que ‘necessita’ Catalunya, en paraules de Josep Vendrell, perquè ‘tenen un escàs efecte redistributiu, són assistencials i més propis de la lògica de caritat que de drets universals’. Des d’ICV-EUiA han lamentat que les prop de 1.000 esmenes que ha presentat no hagin prosperat i han advertit que els comptes ‘no responen a l’emergència social, ecològica i democràtica’ del país. Vendrell ha acusat el govern d’optar per una política de ‘realitat virtual’ en ‘fer veure de dia que construeix les estructures d’estat, mentre de nit les afebleixen o se les venen’, ha dit referint-se a les privatitzacions d’ATLL, els túnels del Cadí o la venda de la gestió de dades sanitàries.

Des de Ciutadans, el diputat José Manuel Villegas ha carregat contra els pressupostos perquè per al seu grup ‘no semblen estar fets per portar a terme una estratègia econòmica per sortir de la cisi, semblen no tenir cap estratègia més que la purament comptable i l’estratègia de la separació i de la sortida d’Espanya i de la UE’ que ha rebutjat. És per això que C’s creu que els pressupostos són ‘inútils per les necessitats dels catalans i un frau, perquè un pressupost impossible de complir i que ja se sap que no es complirà és un frau a la cambra i als ciutadans’. I és que el que més molesta a C’s és que els comptes ‘consoliden les retallades socials i les mantenen, sobretot en ensenyament, salut i benestar’, i a més, ‘es prioritza la despesa en la separació, en la propaganda a mitjans de comunicació sobre el procés, en ambaixades i Diplocat per fer soroll fora de les fronteres, i en estructures d’estat que no es poden fer’.

Per últim, per a la CUP, aquests pressupostos ‘desprotegeixen, desemparen i maltracten la gent, que és la principal estructura d’estat que tenim’. El portaveu, David Fernández, ha considerat que els comptes presentats ‘consoliden les retallades i tenen part molt important de ficció, de miratge i d’incertesa, i responen a la tirania del deute i del topall del dèficit’. ‘Per això, no responen en cap cas a la lògica d’emergència i urgència social que viu el país’, ha afegit. A més, per a la CUP, ‘el que cal no és només un altre pressupost, també un canvi de règim i de govern’. ‘No podem acceptar de cap manera aquestes pressupostos’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any