La Cerdanya reivindica el seu patrimoni gastronòmic amb la Festa del Trinxat

  • A més de la popular barreja de col i patata en el sopar d’aquest vespre també s’hi menjaran formatges, embotits i altres productes de la zona

VilaWeb
Redacció
28.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja fa vint anys que cada hivern Puigcerdà fa la Festa del Trinxat, un àpat comunitari que vol potenciar el plat més popular de la Cerdanya i, de passada, els altres productes autòctons de la terra. Aquest any el sopar es farà aquest vespre, a les 21.00, al pavelló municipal i aplegarà a més de vuit-centes persones. Agafant el trinxat com a pretext, la festa vol ser un aparador la rica gastronomia de la comarca i per això en el menú hi consten altres productes com ara formatges, embotits, tòfona i mel.

El trinxat és un plat típicament hivernal consistent en un puré espès de col i patata enriquit amb cansalada fregida i el seu suc. És originari de tota la zona del Pirineu però els que es fa a la Cerdanya té una fama especial perquè s’elabora amb una varietat molt concreta de col autòctona de la zona. La col d’hivern és especial perquè creix a grans alçades i ha estat tocada pel gel de les nits cerdanes. Això fa que tingui una consistència especial i que no es desfaci del tot en aixafar la verdura.

A més del trinxat, en el sopar d’aquest vespre també s’hi degustarà un entrant d’embotits i formatges de la comarca i una crema de pastanaga aromatitzada amb tòfona i formatge de cabra. Després del plat protagonista els comensals menjaran bacallà a la mel de la Cerdanya amb pernil de segon i un pastís especial del vintè aniversari de la festa per postres. El sopar de gala s’acabarà amb un ball a càrrec de l’orquestra Stress Band.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any