Milers d’estudiants surten al carrer contra el decret del 3+2

  • Un grup de manifestants ocupa el rectorat de la UB

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
26.02.2015 - 12:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El decret del ministre espanyol d’Educació, José Ignacio Wert, que permet l’existència de graus de tres anys, al costat dels de quatre, ha estat criticat per algunes veus d’ençà que es va aprovar. Avui es fa sentir la dels estudiants, que han estat cridats a la vaga i a manifestar-se a Barcelona, València, Mallorca, Tarragona, Castelló de la Plana i Vic, entre més

Podeu seguir les protestes en directe a Twitter:


Un grup d’estudiants ocupa el rectorat de la UB

A Barcelona, més d’un miler d’estudiants s’han manifestat pel centre de la ciutat en una jornada de vaga que ha deixat buides algunes aules de facultats públiques, tot i que amb un seguiment desigual. La marxa, que ha començat a la plaça Universitat, ha estat encapçalada per una pancarta que porta per títol ‘Aturem el 3+2, Universitat per a totes’. A banda d’estudiants universitaris, també hi han participat estudiants de secundària i s’han pogut sentir consignes contra el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i el Sindicat d’Estudiants han coincidit a proposar una vaga general al sector de l’educació contra el 3+2. 

L’únic incident de la marxa, que ha estat seguida per miler d’estudiants universitaris i també de Secundària, ha estat al seu pas per la Borsa de Barcelona, on un grup ha llençat ous i pintura contra l’edifici. La marxa ha acabat amb l’ocupació del nou del rectorat de la UB. 

Més de 300 estudiants de la Universitat de Girona s’han manifestat en contra de la reforma universitària, com a acte central d’una  vaga que a la UdG ha tingut un seguiment massiu al Campus del Barri Vell però que ha punxat a Ciències i Infermeria. Els estudiants critiquen que la reforma limitarà l’accés a la universitat i encarirà les matrícules. El rector de la UdG, Sergi Bonet, i la majoria del consell de govern han donat suport a la protesta i s’han sumat a la concentració perquè consideren que la reforma retallarà el finançament a la universitat i no assegurarà la qualitat docent.

A Tarragona, mig miler d’estudiants s’han manifestat amb crits de ‘Volem beques i no hipoteques’ i ‘No a la privatització’, durant la segona jornada de vaga d’estudiants universitaris. A la Universitat Rovira i Virgili (URV) l’aturada ha registrat un seguiment del 95% al Campus de Vila-seca. 

Els motius de les protestes

El principal motiu de la protesta és el suposat encariment dels estudis universitaris si s’implanta aquest sistema. Segons els sindicats d’estudiants, els graus passaran a ser estudis generalistes i caldrà un màster de dos anys per a entrar al mercat laboral. Per tant, la despesa dels alumnes es dispararà. Així ho explica la portaveu del Sindicat d’Estudiants, Coral Latorre. Per ella, el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, no és creïble quan diu que el primer any de màster valdrà tant com el de grau. 

Latorre opina que el decret significa ‘l’expulsió de la classe treballadora’ de la universitat i critica que s’hagi aprovat d’amagat, coincidint amb època d’exàmens a les facultats.

Els estudiants tenen el suport d’alguns sindicats, com ara la Coordinadora Obrera Sindical, que ja ha manifestat la intenció d’afegir-se a la vaga, i d’alguns col·lectius de professorat, com l’Assemblea de Professorat Reclamant (APR-UB), que consideren que l’aplicació del decret pot aguditzar el procés ‘d’elitització i mercantilització’ de la universitat.

 

Informació relacionada: 

3+2 o 4+1: què fan les universitats a Europa?

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any