Els estudiants universitaris, cridats a fer vaga contra el decret del 3+2

  • El principal motiu de la protesta és el suposat encariment dels estudis universitaris · Hi ha convocades manifestacions a unes quantes ciutats del país

VilaWeb
VilaWeb
ACN
26.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El decret del ministre espanyol d’Educació, José Ignacio Wert, que permet l’existència de graus de tres anys, al costat dels de quatre, ha estat criticat per algunes veus d’ençà que es va aprovar. Avui es farà sentir la dels estudiants si la comunitat universitària segueix la vaga convocada. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha concentrat la protesta en el dia d’avui, quan hi ha manifestacions convocades a diversos municipis. Però, de fet, les protestes ja van començar ahir, car el Sindicat d’Estudiants va convocar vaga ahir i avui. 

El principal motiu de la protesta és el suposat encariment dels estudis universitaris si s’implanta aquest sistema. Segons els sindicats d’estudiants, els graus passaran a ser estudis generalistes i caldrà un màster de dos anys per a entrar al mercat laboral. Per tant, la despesa dels alumnes es dispararà. Així ho explica la portaveu del Sindicat d’Estudiants, Coral Latorre. Per ella, el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, no és creïble quan diu que el primer any de màster valdrà tant com el de grau. 

Latorre opina que el decret significa ‘l’expulsió de la classe treballadora’ de la universitat i critica que s’hagi aprovat d’amagat, coincidint amb època d’exàmens a les facultats. Creu que la solidaritat entre estudiants permetrà que la vaga sigui tot un èxit, com també les mobilitzacions d’aquest migdia a diverses ciutats del país: Barcelona, València, Mallorca, Tarragona, Castelló de la Plana i Vic, entre més. Confia també que els estudiants de totes les etapes educatives, sobretot secundària, amb FP i batxillerat, s’hi afegeixin. 

Els estudiants tenen el suport d’alguns sindicats, com ara la Coordinadora Obrera Sindical, que ja ha manifestat la intenció d’afegir-se a la vaga, i d’alguns col·lectius de professorat, com l’Assemblea de Professorat Reclamant (APR-UB), que consideren que l’aplicació del decret pot aguditzar el procés ‘d’elitització i mercantilització’ de la universitat.

 

Informació relacionada: 

3+2 o 4+1: què fan les universitats a Europa?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any