Manuel Valls reconeix que frança no va estar a l’alçada a la ‘Retirada’

  • Ahir divendres, i aprofitant que havia viatjat a Catalunya Nord, per inaugurar la MAT/THT, el primer ministre Manuel Valls va anar també a Argelers de la Marenda, on va visitar el camp de concentració, depositant una corona de flors davant del monument que hi ha al camp i que recorda els refugiats de la guerra civil espanyola ...>>
    Ds. 21 de febrer del 2015

VilaWeb
Redacció
21.02.2015 - 11:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Durant aquesta visita Manuel Valls, nascut – recordem-ho – a Barcelona,  ha volgut homenatjar els 300.000 republicans catalans que, després de la caiguda de la seua vila natal, a la Guerra Civil, van passar pels camps de concentració  d’Argelers de la Marenda, Sant Cebrià i El Barcarès sense oblidar el camp de Ribesaltes.

El primer ministra ha visitat  el Museu del Memorial d’Argelers de la Marenda, acompanyat de Lydie Salvayre, guanyadora de l’últim premi Goncourt amb la novel·la ‘Pas pleurer’, que parla d’aquestes persones que van fugir o exiliar-se a França. Els seus pares, un andalús i una catalana, ho van viure en primera persona.

És en aquest context que Manuel Valls ha reconegut que ‘França no va estar a l’alçada de les esperances dels refugiats catalans, quan milers de Republicans, van travessar la frontera després de la caiguda de Barcelona, al final de la guerra d’Espanya, en el moment de la retirada, l’any 1939. És una part oculta de la memòria que necessita despertar, que els republicans espanyols de vegades han patit de les autoritats franceses, per tant és molt important recordar el que ha passat, aquests camps han rebut també altres persones, penso en els harkis. L’Estat Francès no era encara l’Estat de Vichy, era la tercera república. L’Estat no ha estat a l’alçada del que calia fer. En Aquell Temps, van estar sobrepassats per l’afluència de refugiats que passaven la frontera’ ha reiterat. També ha promès que tornarà el pròxim mes de setembre, per inaugurar el ‘Memorial de Ribesaltes’, un dels camps que va acollir més ‘refugiats espanyols’, però també, jueus, gitanos i harkis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any