Cada dia pot ser cap d’any

  • Repassem una dotzena de celebracions de cap d'any de cultures de tot el món durant el 2015

VilaWeb
Martí Crespo
19.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa més d’un mes i mig que vam celebrar l’entrada del 2015. Però, malgrat que el món funciona amb el calendari gregorià, hi ha moltes cultures que mantenen calendaris tradicionals amb les pròpies festes anuals. Avui, per exemple, comencen les celebracions del cap d’any xinès. Durant aquest període es viu la migració humana més important del planeta (amb nom i tot, Chunyun), atès que centenars de milions de persones es desplacen (gràfic en temps real) al seu lloc d’origen per celebrar el cap d’any en família.

19 de febrer: any nou xinès

L’any nou xinès, la celebració tradicional més important del seu calendari lunisolar, té lloc amb la lluna nova del primer mes lunar. Per això la data no és exacta en el calendari gregorià (solar) i es pot escaure entre el 21 de gener i el 21 de febrer. Avui comença l’any 4713 del calendari xinès, sota el signe de la cabra, en una celebració que es tancarà d’aquí a quinze dies amb el Festival dels Fanals.

 

19 de febrer: any nou tibetà

El losar (‘any nou’) és el dia festiu més important del Tibet, com també dels països budistes veïns del Nepal i Bhutan. Com en el cas de l’any nou xinès, les celebracions també s’allarguen durant quinze dies. D’acord amb el calendari lunisolar tibetà, avui comença l’any 2142.

 

14 de març: any nou sikh

L’any nou sikh, seguint el calendari Nanakshahi, s’escau el 14 de març, data del naixement del primer guru d’aquest sistema filosòfic i religiós del Panjab, Guru Nanak, el 1469 de la nostra era.

 

20-21 de març: any nou persa

El Nowruz, l’any nou persa, té lloc amb l’entrada de la primavera, el 20 o 21 de març a l’hemisferi nord. A més de l’Iran, el ‘nou dia’ se celebra en territoris veïns que van rebre la influència de la cultura persa, com l’Afganistan, l’Azerbaitjan, el Casaquistan, el Kurdistan, el Tadjiquistan, el Turkmenistan, el Turquestan Oriental i l’Usbequistan, a més de les comunitats parsis o zoroastrianes de l’Índia. En el calendari de la fe bahá’í, originada el segle XIX a l’Iran, el Naw-Rúz també s’escau el 21 de març.

 

De març a novembre: any nou hindú

Al subcontinent indi, tot i ésser majoritàriament de tradició hindú, cada comunitat cultural sol celebrar el cap d’any amb una data pròpia. En alguns estats, doncs, és el 23 de març; en uns altres, el 14 d’abril; i en uns altres, encara, el mes de novembre.

 

13 d’abril: any nou a Sri Lanka

El poble singalès, majoritari a Sri Lanka, celebra l’entrada de l’any (Aluth Avurudda) el 13 d’abril, el mateix dia en què la comunitat tàmil de l’illa (i de l’estat indi de Tàmil Nadu) celebra el Puthandu, el primer dia del seu calendari.

 

11 de setembre: any nou etíop

L’Enkutatash, que es pot traduir per ‘regal de joies’, és la celebració de l’any nou de les esglésies d’Etiòpia i Eritrea, l’11 de setembre. Aquest dia es correspon amb el primer del mes de meskerem en el calendari copte. Tradicionalment la data marcava la fi de l’estació de pluja i religiosament es vincula amb la tornada de la reina de Sabà a Etiòpia després de la visita del rei Salomó a Jerusalem.

 

14 de setembre: cap d’any jueu

El Roix ha-Xanà, el cap d’any del calendari lunisolar hebreu, és el primer i el segon dies del mes de tixrí (entre els mesos de setembre i octubre del calendari gregorià), en commemoració del dia en què Déu va crear el món. Enguany els jueus d’Israel i de tot el món entraran a l’any 5776 el 14 de setembre.

 

21 de juny: any nou aimara

En ocasió del solstici d’hivern austral, i basant-se en un calendari tradicional, la cultura aimara celebra el seu any nou. Des del 2009 a Bolívia s’ha fixat el 21 de juny com a festiu estatal inamovible.

 

24 de juny: any nou maputxe

També amb l’arribada de l’hivern a l’hemisferi sud, entre el 21 i el 24 de juny, el poble maputxe –al sud de l’Argentina i Xile– celebra l’entrada de l’any amb la festa de We Tripantu, que en llengua mapudungun significa ‘nova eixida del sol’.

 

14 d’octubre: any nou musulmà

R’as as-Sana és el nom que rep el començament de l’any lunar musulmà, que s’escau el primer dia de muhàrram, el primer mes del calendari islàmic. Com que el calendari lunar musulmà dura 354 dies, la data del començament de muhàrram en el calendari gregorià varia cada any: l’any 1437, per exemple, començarà el 14 d’octubre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any