Fractura a l’UCE per la imposició del nou rector

  • Joandomènec Ros prescindeix de la votació dels patrons que feia guanyador Salvador Alegret i es designa rector de l'edició d'enguany

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
17.02.2015 - 11:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’elecció del rector de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) per a l’edició d’enguany portarà cua. La setmana passada va esclatar públicament un conflicte que es coïa des de feia mesos. El patronat de la Fundació UCE va començar el procediment d’elecció del rector la tardor passada i s’hi van presentar dos candidats: Salvador Alegret, rector del 2014, i Jordi Sales, rector entre el 2009 i el 2013. D’aleshores ençà s’han fet dues votacions al patronat amb el mateix resultat: 15 vots per a Alegret i 14 vots per a Sales. L’ambient dins del patronat es va enrarir amb la impugnació d’alguns vots i la posterior anul·lació de vots pel Protectorat de Fundacions de la Generalitat de Catalunya. Finalment, la decisió del president de la fundació, Joandomènec Ros, ha estat imposar-se ell mateix com a rector per a l’edició d’enguany, prescindint de les votacions del patronat.

Arran d’aquesta decisió unilateral de Ros, el conflicte ha quedat obert del tot al sí de la fundació. Els responsables de la fundació ho justifiquen dient que s’havia de desencallar una situació de paràlisi i tenint en compte que es cometien irregularitats formals. Accepten que no s’havien invalidat mai els vots del patronat per qüestions de forma, però diuen que no es podia deixar passar més temps i que l’atenció de les autoritats sobre aquestes qüestions de les fundacions és cada vegada més gran.

Per una altra banda, els defensors de la candidatura d’Alegret denuncien que el rector de l’UCE sempre s’ha decidit mitjançant votació al patronat. I que encara que als estatuts no s’especifiqui com s’ha d’escollir el rector, el president de la fundació no pot atribuir-se aquesta potestat unilateralment. Consideren que aquesta decisió de Ros és autoritària i contrària al compromís democràtic de la Universitat Catalana d’Estiu.

L’esclat del conflicte

La divisió al patronat de la Fundació UCE ja ve de temps enrere. Des de fa uns anys que s’ha obert una disputa de poder entre dos sectors: un que té el control de la fundació i un altre que reivindica una renovació a fons de l’entitat. Aquesta divisió va quedar més clara que mai en la reunió del patronat de l’1 de desembre passat. La votació dels dos candidats a rector va dividir-lo en dos —15 contra 14— i va obrir una disputa per a invalidar el vot d’alguns patrons que donaven suport a Alegret. El secretari de la fundació, Joan Becat, considerava invàlida la votació de dos patrons: la de Llorenç Planes i la del president de la Universitat de Perpinyà. Joandomènec Ros, com a president, va decidir de consultar la validesa dels vots al Protectorat de Fundacions de la Generalitat de Catalunya i tornar a convocar el patronat per repetir la votació si eren considerats nuls.

Tanmateix, la consulta sobre la validesa dels vots es va ampliar a tres membres més del patronat representants de la Universitat de les Illes Balears, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear. Tots tres havien votat a favor d’Alegret com a rector. En canvi, no es va sotmetre a consulta la validesa dels vots favorables a Sales que també havien estat qüestionats en la reunió de l’1 de desembre. L’elecció del rector per a l’edició de 2015 quedava encallada per una qüestió de forma en les delegacions de vot del patronat, si bé mai no s’havia entrat en aquestes qüestions en cap de les edicions anteriors.

La resposta del Protectorat

El 15 de gener el Director General de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya va emetre una resposta a la consulta del president de la Fundació UCE, que considerava vàlida l’emissió de vot de Llorenç Planes i puntualitzava els defectes de forma dels altres quatre vots del patronat (UIB, UP, ACPV i OCB) i la forma de solucionar-los. Segons que expliquen alguns patrons consultats per VilaWeb, els quatre representants han esmenat durant el mes de gener les objeccions de forma tal com se’ls havia indicat. Amb aquestes novetats, es va convocar una nova reunió del patronat amb l’ordre del dia següent: a) aprovació de l’acta de la reunió anterior; b) designació del president de la XLVII edició de l’UCE de Prada; c) Premi Canigó: proposta de l’equip de govern.

Segona reunió, es repeteix el resultat de la votació

El 22 de gener es reunia el patronat. El president de la Fundació UCE, Joandomènec Ros, i el secretari, Joan Becat, tornaven a qüestionar el dret de vot del representant de la Universitat de Perpinyà. Es va acordar de procedir a votar amb l’emissió de vot de tots 29 patrons i consultar posteriorment la validesa del vot de la Universitat de Perpinyà al Protectorat de Fundacions de la Generalitat de Catalunya. El resultat no va variar gens de la votació de la primera reunió: 15 vots per a Alegret i 14 per a Sales. Ara calia tornar a esperar el veredicte del Protectorat de Fundacions.

Ros envia una proposta doble a Alegret i Sales

Vuit dies després de la reunió, el dia 30 de gener, el president de la fundació i representant de l’Institut d’Estudis Catalans al patronat, Joandomènec Ros, va fer arribar una carta als dos candidats per proposar-los una solució ‘de consens’ amb dues opcions: crear un rectorat compartit per Alegret i Sales, amb repartiment de funcions concretes per a cadascú; o esdevenir ell mateix el rector de l’edició d’enguany i que els candidats fossin vice-rectors. Jordi Sales va acceptar la proposta de Ros. Però Alegret va respondre el 3 de febrer demanant respecte per la democràcia interna de l’entitat en vista d’un resultat que l’afavoria clarament.

En la seva missiva, Ros apel·lava a la seva potestat com a president de la Fundació UCE per assumir el control de l’organització de l’edició d’enguany. També expressava la preocupació perquè la divisió esclatés en un any molt important en l’àmbit polític al Principat, i per la posada en funcionament de Vall Roc —el centre transfronterer d’estudis ‘Pau Casals’ amb residència per a estudiants— a càrrec de la fundació. A més, explicava que ell ja tenia prou feina a la presidència de la fundació, a la presidència de l’Institut d’Estudis Catalans i com a professor universitari per haver d’assumir la presidència del rectorat, però que estava disposat a complir ‘aquest deure i sacrifici’.

En vista d’aquesta situació, el 10 de febrer alguns patrons favorables a Alegret van tornar a demanar empara al Protectorat de Fundacions instant-lo a fer respectar a Ros ‘la voluntat majoritària dels membres del patronat’. També demanaven que fes efectiva la designació de Salvador Alegret com a rector-president de la Universitat Catalana d’Estiu 2015.

Ros s’imposa com a rector

L’endemà el president de la fundació Joandomènec Ros va enviar una carta als membres del patronat per dir que la Generalitat havia conclòs que la procuració del vot de la Universitat de Perpinyà mancava de determinats requisits per poder-la donar com a correcta i que la votació del 22 de gener no era vàlida. En la carta també explicava que havia fet la proposta de resolució als dos candidats, que tan sols havia estat acceptada per Jordi Sales. I que, arribats a aquest punt, no estava disposat a convocar un altre patronat extraordinari per repetir la votació i que calia començar a organitzar immediatament l’edició de l’UCE d’enguany.

A continuació, anunciava que assumia ‘de manera extraordinària i exclusiva per a aquesta edició la direcció de l’equip rector’. Insistia a proposar als dos candidats que es fessin càrrec de dos vice-rectorats. I afegia que es disposava a convocar els equips de treball per preparar el programa de l’edició de la universitat. Així mateix, explicava que convocaria el patronat al cap d’un mes per presentar el programa i demanar-li’n l’aprovació. Finalment, es comprometia a deixar la presidència de l’equip rector tan bon punt hagués presentat al patronat els resultats de l’edició d’enguany, i convocar immediatament les eleccions corresponents a l’edició de l’any que ve.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any