Els creadors de ‘Ciutat morta’ es planten davant Trias

  • Accepten el premi, però es neguen a recollir-lo i no donen la mà al batlle · Toni Sala, Jaume Plensa i Sol Picó, entre els guardonats amb el premi Ciutat de Barcelona

VilaWeb
Redacció
10.02.2015 - 20:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els autors del documentari ‘Ciutat morta’, Xavier Artigas i Xapo Ortegas, guardonats amb el premi Ciutat de Barcelona, han assistit aquest vespre a l’acte de lliurament. Però, per denunciar que no s’hi sentien còmodes, no han recollit el guardó de les mans del batlle, Xavier Trias. S’han alçat quan han dit el seu nom, han passat pel costat de Trias, que subjectava el premi, i han continuat caminant, sense adreçar-s’hi ni donar-li la mà.

Els premiats sí que han acceptat el premi en metàl·lic –set mil euros–, i al vídeo que s’ha emès a l’acte han explicat que destinarien els diners a ‘investigar els casos d’abusos policíacs perquè cal posar fi a la impunitat’.

Heus ací el vídeo del moment del lliurament i les declaracions de Xavier Artigas i Xapo Ortega al vídeo que s’ha emès a l’acte:

[Si voleu veure vídeo des de l’aplicació de mòbil, és possible que no pugueu. Us recomanem d’entrar-hi des del navegador del telèfon o des d’un ordinador.]

Artigas i Ortega, en el vídeo, també han dit: ‘Volem donar les gràcies al jurat per haver valorat un treball tan incòmode amb les estructures de poder. És una decisió valenta en un moment en què, més que mai, cal defensar la llibertat d’expressió. Però no us enganyarem: no ens sentim gens còmodes deixant que l’ajuntament es renti la cara amb el lliurament d’aquest premi.’

El jurat de l’apartat d’audiovisuals és presidit per Àlex Gorina i integrat per Judit Colell, David Matamoros i Elena Subirà i ha premiat ‘Ciutat morta’ per ‘l’exercici de llibertat d’expressió a través d’un cinema de denúncia indispensable en qualsevol societat’.

Trias: ‘Els premis no els dóna l’alcalde’

Xavier Trias, en el discurs final, ha dit: ‘Els premis no els dóna l’alcalde ni el govern de la ciutat, sinó jurats independents que prenen una decisió. Decisions que podem no compartir, però això és la força de la democràcia. Aquest és el fet bonic, perquè per sobre de tot hi ha la llibertat d’expressió.’ Ha reconegut que la tasca del jurat no era fàcil i que, en alguns casos, podia ser controvertida.

Trias també ha traslladat als guanyadors que tots contribueixen a fer de Barcelona ‘una ciutat viva on cada dia passen milers de coses en l’àmbit de la cultura, coneixement, creativitat, de la innovació i del benestar’.

Toni Sala, que ha rebut el premi pel llibre ‘El cas Pujol’, ha agraït el guardó i ha considerat que premiar un llibre ‘molt crític amb el fundador del partit del qual l’alcalde de Barcelona fa part demostra el que el premi té un jurat independent’.

Premiats

Els premiats han recollit el guardó i l’han agraït a través d’un vídeo enregistrat. En la llista de premiats, a més de ‘Ciutat morta’ i Sala, hi ha Carles Martínez (teatre), la coreògrafa i ballarina Sol Picó (dansa), el Circ Raluy (circ), Marcel·lí Antúnez (arts visuals), la revista l’Avenç (mitjans de comunicació), Albert Guinovart (música), la Coordinadora d’Entitats Sardanistes de Barcelona (cultura popular i tradicional), i ‘Pronto seremos felices’ d’Ignacio Vidal-Folch (literatura en llengua castellana), Enric Rovira (gastronomia), Jaume Plensa (projecció internacional de la ciutat de Barcelona) i Jordi Vintró (traducció en llengua catalana).

El músic Albert Guinovart ha dit que ‘un reconeixement sobre la pròpia feina és sentir-se estimat’ i ha destacat el valor de l’esforç. Sol Pico ha insistit: ‘És molt important que el nostre esperit estigui ben alimentat culturalment.’ I l’actor Carles Martínez ha assegurat que el guardó ajudava molt a anar endavant i a renovar forces.

El premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona, l’ha rebut l’obra ‘Barcelona, una capital del fil. Fabra i Coats i el seu model de gestió’ (1903-1936), de Pere Colomer Roma; el de disseny, el col·lectiu Domestic Data Streamers; el d’arquitectura i urbanisme, la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall, de l’estudi BCQ (David Baena i Toni Casamor); el de ciències de la vida, Pura Muñoz-Cánoves; el d’assaig, ciències socials i humanitats, l’obra ‘Catalunya al mirall de la immigració’, d’Andreu Domingo; el de ciències experimentals i tecnologia, el doctor Ernest Giralt Lledó; i el d’educació, l’escola Antaviana.

La creació de l’espai de l’acte ha anat a càrrec de Pas 29, amb Jordi Queralt i Xavi Ricart. La presentadora ha esta l’actriu Àgata Roca i hi ha participat la cantant Joana Serrat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any