Jordi Pujol diu que el seu pare va deixar un manuscrit amb les instruccions dels diners a Andorra

  • L'ex-president i tres dels seus fills reiteren la seva versió i asseguren que els diners es van multiplicar gràcies a inversions

VilaWeb
ACN
27.01.2015 - 17:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol ha dit a la jutgessa que el seu pare, Florenci Pujol, va deixar als set néts i a la nora, Marta Ferrusola, uns 140 milions de pessetes l’any 1980 i uns documents manuscrits on explicava com repartir-los i per què els deixava a Andorrra. Segons fonts jurídiques, Pujol ha dit que els diners procedien del negoci ‘il·legal’ de canvi de divises del seu pare durant el franquisme i que en cap cas s’han multiplicat per comissions il·legals o corrupció política, sinó per inversions fetes a Andorra mateix sempre a través d’assessors.

Després de gairebé cinc hores de declaracions al jutjat per part de Jordi Pujol i tres dels seus set fills, fonts jurídiques han explicat que la versió donada per l’ex-president ha intentat ratificar el que ja va dir en el document de confessió de finals de juliol i la seva compareixença al setembre al parlament. La seva esposa, Marta Ferrusola, s’ha negat a declarar, mentre que els tres fills, Marta, Mireia i Pere, han reafirmat l’explicació del seu pare.

Pujol ha declarat ‘tranquil’ i durant unes dues hores ha anat donant alguns detalls que completen la versió donada fins ara, però sense aportar cap prova documental ni detalls que el puguin inculpar o exculpar directament. Bona part de la seva intervenció inicial ha estat en català, cosa que ha obligat a intervenir a un intèrpret perquè el fiscal anticorrupció que porta el cas, Alejandro Luzón, treballa a Madrid i no l’entenia. Més endavant, Pujol ha canviat a la llengua castellana per agilitzar la declaració.

Ha tornat a explicar que el seu pare, Florenci, va fer una fortuna important durant els anys del franquisme amb la compra-venda de divises, sobretot dòlars, des de l’estranger, principalment al Marroc. Aquesta activitat era ‘il·legal’, ha admès Pujol segons fonts jurídiques, però tolerada per les autoritats franquistes.

Després que Jordi Pujol fos empresonat als anys 60 i que més tard es volgués dedicar a la política, el seu pare tenia por que les coses canviessin i la democràcia no triomfés o que el seu fill s’arruïnés en la vida política. Per això, el 1980 va fer un llegat, que no una herència, en favor dels seus néts i la seva nora, per si algun cop necessitaven diners. En unes cartes manuscrites va explicar a Marta Ferrusola que deixava uns 140 milions de pessetes a Andorra a nom d’ella i dels seus néts. Mentre els néts fossin menors els diners serien gestionats per un gestor de la seva confiança, Delfí Mateu, ara ja mort.

Els dos fills grans, Jordi i Marta Pujol Ferrusola, tenien coneixement del fons des dels anys 80. Però no va ser fins l’any 1992, quan el fill petit, Oleguer Pujol, va complir els 18 anys, que ho van saber la resta de germans. A partir d’aleshores Jordi Pujol Ferrusola va ser qui va gestionar els fons i hi va fer algunes aportacions.

Pujol ha dit que es va voler desentendre d’aquests fons des del primer moment perquè tenia por que això taqués la seva imatge pública. A més, ha assegurat que el seu pare no va deixar aquests diners en l’herència del testament oficial perquè eren il·legals. Tot i així, la defensa no ha aportat encara aquest manuscrit.

Preguntat per com 140 milions de pessetes es converteixen en uns 540, ha dit que els fons van créixer gràcies a inversions fetes a Andorra mateix sota l’assessorament d’experts fiscals. En tot cas, ha negat rotundament que els diners provinguin de l’erari o procedents de corrupció, com apunten algunes acusacions. A més, ha dit que la recent regularització fiscal feta per la seva dona i els tres fills aquest passat juliol ha estat total i que ja no queden fonts ocults al principat pirinenc. Tot i així, Pere Pujol ha dit que la regularització s’està fent encara.

La defensa dels Pujol, exercida per Cristobal Martell i Albert Carrillo, no ha aportat encara cap document que refermi aquestes explicacions, com extractes bancaris o els manuscrits de Florenci Pujol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any