Tsipras, primer ministre grec pactant amb la dreta euroscèptica

  • Syriza fa coalició de govern amb els Grecs Independents · Els neonazis d'Alba Daurada, tercera força

VilaWeb
Redacció
26.01.2015 - 15:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alexis Tsipras ja ha pres possessió com a nou primer ministre de Grècia, l’endemà mateix de la victòria de Syriza, la gran guanyadora de les eleccions gregues. Aquesta assumpció del càrrec tan ràpida ha estat possible mercès a l’acord amb la dreta radical euroscèptica dels Grecs Independents. Tsipras ha promès el càrrec davant el president grec, Karolos Papoulias. És la primera vegada que un primer ministre grec no jura el càrrec en una cerimònia religiosa, sinó civil.

La coalició de govern entre Syriza i els Grecs Independents té el control de 162 diputats dels 300 que hi ha al parlament.

D’aquesta manera, Tsipras envia a Brussel·les un missatge contundent d’oposició als dictats de la ‘troica’. La coalició de govern de Syriza amb la dreta euroscèptica ha descol·locat bona part dels aliats europeus d’aquesta formació, referent de l’esquerra anti-‘troica’.

Syriza és la clara guanyadora de les eleccions gregues, però li han faltat dos escons per a la majoria absoluta. Ha obtingut 149 diputats i la majoria absoluta és de 151. Cal recordar que la primera força electoral rep cinquanta diputats de bonificació, però de tota manera és un resultat extraordinari. La conservadora Nova Democràcia del primer ministre en funcions, Andonis Samaràs, ha obtingut 76 diputats. L’extrema dreta Alba Daurada es confirma en la tercera posició, gairebé empatada amb el centrista-liberal To Potami. Els socialistes del PASOK s’han esfondrat més de set punts i han acabat sisens, amb només el 5% dels vots, darrere els comunistes del KKE.


La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any