Què canviarà Syriza des del govern grec?

  • Syriza planteja un canvi econòmic i social basat en el que anomena 'els quatre pilars' de la reconstrucció de Grècia

VilaWeb
Redacció
26.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si no hi ha un daltabaix ara mateix imprevisible Alexis Tsipras serà el pròxim president del govern grec. Un govern de Syriza provocarà sens dubte grans canvis en la política grega i també Europea. Les principals mesures que prendran les van anunciar el passat mes de setembre a Tesalònica en una convenció per a definir el seu model de govern i van bàsicament adreçades a canviar la situació que viu la població grega per l’aplicació de les polítiques d’austeritat.

Quatre pilars per a reconstruir el país

Syriza ha plantejat el que anomena quatre pilars per a la reconstrucció de Grècia. Són quatre blocs de decisions per a redreçar l’actual crisi humanitària i social, restaurar l’economia, recuperar la col·locació i combatre l’atur i aprofundir la democràcia.

– Per fer front a la crisi humanitària que viu el país el nou govern proposarà immediatament un conjunt de mesures amb un cost estimat de dos mil milions d’euros. Aquestes mesures s’adrecen sobretot a les 300.000 famílies que es considera que viuen en un estat límit. Se’ls garantia electricitat gratuïta a les seves cases, un programa alimentari amb especial incidència a les necessitats dels infants i es subvencionaran 30.000 cases i apartaments per a que s’hi instal·lin els qui ja no tenen habitatge.

Un altre sector que serà especialment atés serà el dels pensionistes, que recuperaran el valor de les seves pensions. I també s’implementaran mesures per a fer més barat el transport públic. Un element destacat de les noves polítiques serà el retorn de les prestacions sanitàries a tota la ciutadania. Actualment una quarta part del grecs ja no tenen dret a l’atenció mèdica per la seguretat social.

– Per restaurar l’economia s’atacarà el frau fiscal al mateix temps que s’intentarà rebaixar la despesa fiscal de les classes mitjanes. S’establirà un sistema progressiu d’impostos i es pactaran modalitats de pagament ajornat dels deutes derivats de la fiscalitat de les petites i mitjanes empreses, amb la intenció que puguin recuperar la seva capacitat d’inversió. Es reinstaurarà el salari mínim de 751 euros, que va passar a ser de 586 euros el 2012.

– Pel que fa al combat contra l’atur Syriza s’ha compromés a fer polítiques que puguin arribar a crear fins a 300.000 llocs de treball en dos anys, facilitant a les empreses mesures als efectes de la creació de nous llocs de treball. En paral·lel, però, quedaran abolides les mesures excepcionals que permetien a les empreses acomiadar lliurement els treballadors sense necessitat de justificar-ne els motius. 

– Pel que fa a l’aprofundiment democràtic el nou govern reformarà els governs locals i promourà lleis que permetin la iniciativa legislativa popular i la convocatòria de referèndums. També reformarà l’estatut dels diputats del parlament i reobrirà la ràdio televisió pública del país.

La negociació amb les autoritats europees i l’FMI

Evidentment la possibilitat d’aplicar aquestes reformes dependrà en bona part de l’actitud de la Unió Europea i de l’FMI. Pel que fa a la negociació amb Europa Syriza ha marcat clarament les línies d’actuació del nou govern.

Així el govern grec proposarà una conferència internacional sobre el deute europeu que esborri una part substancial del mateix, tal i com els aliats van fer amb Alemanya el 1953. Addicionalment Grècia reivindicarà les reclamacions de guerra contra Alemanya que aquesta no va assumir mai.

Grècia proposarà una moratòria immediata del pagament del deute del país, que les inversions públiques quedin excloses del programa d’austeritat i la inclusió d’una ‘clàusula de creixement’ per tal de garantir que el pagament del deute estigui vinculat al creixement de l’economia del país. Grècia també reclamarà un programa de reconstrucció del país, d’acord amb les autoritats europees i una renegociació del memoràndum.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any