Escola Valenciana denuncia a l’ONU la vulneració de drets lingüístics

  • Ho ha fet després de la sessió de control al govern espanyol sobre drets humans

VilaWeb
ACN
21.01.2015 - 12:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Representants d’Escola Valenciana han denunciat a la seu de les Nacions Unides a Ginebra diversos casos de vulneració lingüística al País Valencià. L’entitat ha defensat la necessitat que la vulneració de drets lingüístics es consideri una vulneració dels drets humans. 

L’entitat ha comparegut davant la premsa després de la sessió de control al govern espanyol en matèria de drets humans, amb altres representants de la Xarxa europea per la igualtat lingüística de la qual forma part. Els representants d’Escola Valenciana han relatat els casos recollits en l’Informe 2014, presentat el 4 de desembre, i que recull catorze casos de vulneració dels drets lingüístics, la majoria provinents de la conselleria valenciana d’Educació. 

Escola Valenciana assenyala que el document s’ha ampliat a disset, en constatar tres casos més abans de desembre. Es tracta d’un cas de vulneració de normativa ortogràfica, un d’un ciutadà xinés al qual se l ha denegat la nacionalitat espanyola per expressar-se en valencià i una nova vulneració del dret a estudiar en valencià per part de l’administració valenciana. Aquest darrer fa referència a la campanya de consulta a les famílies sobre la preferència del programa educatiu dels seus fills i filles, que l’entitat considera ‘il·legal’.

El vice-president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, ha expressat a través de la nota de premsa que ‘cada dia als valencians i les valencianes se’ns vulnera el dret a viure en valencià i, paradoxalment, això ho promou l’administració valenciana per indicació del govern central’. 

Badenes lamenta que molts d’aquests casos no es visualitzen, ‘la gran majoria de la gent no posa una denúncia si han anat a una comissaria per a denunciar el robatori d’una bicicleta i els han dit que canvien de llengua perquè no els entenen, però açò passa habitualment i totes i tots tenim el dret a expressar-nos al País Valencià en qualsevol de les dues llengües oficials, és un dret humà parlar en valencià’.

Així mateix, segons que manifesta l’entitat, Escola Valenciana ha deixat constància dels ‘continus atacs a l’ús i ensenyament de la nostra llengua al País Valencià, especialment, de la Generalitat Valenciana i el govern espanyol en matèria educativa’. L’entitat ha demanat als representants de l’ONU que ho incloguin en l’informe que elaboren la vulneració de drets humans per part del govern espanyol. 

‘La nostra intenció després d’haver assistit a aquesta sessió de control és poder exposar davant dels representants de l’ONU cada cas en concret. Així com les famílies de la Plataforma Prou d’Ontinyent, les de les escoles de Castelló o les del CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs continuen lluitant per les unitats educatives en valencià que van perdre per a l’actual curs’, ha manifestat el coordinador de la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana, Jaume Fullana. 

Els representants d’Escola Valenciana tenen previst tornar a Nacions Unides el pròxim mes de març, on exposaran davant del comitè designat cada cas de vulneració dels drets lingüístics en matèria educativa i social per tal que s’iniciï el procés per incloure’ls a l’informe sobre els drets humans que s’està redactant, informa l’entitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any