El govern espanyol ja amenaça el 27-S amb el Tribunal Constitucional

  • Báñez: 'Les pensions a Catalunya es paguen 'gràcies a la solidaritat dels espanyols'

VilaWeb
ACN
16.01.2015 - 15:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet una referència indirecta al debat sobre el full de ruta que seguiran les formacions sobiranistes. Ha dit que el govern espanyol portaria al Tribunal Constitucional totes les mesures de la Generalitat ‘que excedeixin el marc competencial’. Segons ella, la convocatòria d’eleccions anticipades demostra el fracàs de Mas i la seva incapacitat de governar.

La vice-presidenta espanyola ha valorat la convocatòria d’eleccions avançades semblantment a Mariano Rajoy ahir, que va considerar que demostrava el fracàs d’Artur Mas.

‘Quan un governant recorre permanentment a aquest sistema és perquè és incapaç de governar’, ha dit. I ha afegit: ‘Mas vol guanyar temps a costa de fer-lo perdre als catalans.’ També ha apuntat que una convocatòria d’eleccions a vuit mesos vista era una cosa inaudita i molt negativa en un moment en què la recuperació necessita governs actius i que impulsin les mesures necessàries per a fer-la realitat.

Sobre possibles mesures aquests mesos vinents a Catalunya fruit de l’acord entre CiU i ERC, ha advertit que el seu govern actuaria ‘com sempre’: portant al Tribunal Constitucional tots els acords que vagin més enllà de les competències de la Generalitat. ‘Al nostre sistema tenim una Constitució i uns estatuts d’autonomia que ens obliguen a tots.’

Nega el caràcter plebiscitari de les eleccions

Ha fet referència també a la naturalesa d’aquestes eleccions. Ha dit que després de la discussió sobre llista única o transversals s’havia perdut: ‘Ja no sé clarament què significa.’ Tot amb tot, per ella són unes eleccions autonòmiques on s’elegeixen els representants. ‘Cadascú proposarà el programa que consideri oportú, i els ciutadans ho valoraran, com també aquests cinc anys i tres eleccions on no s’ha fet res més que parlar de més eleccions.’

‘L’estat continuarà garantint els serveis públics de Catalunya’

Sobre la possibilitat que l’executiu espanyol activi a Catalunya les mesures coercitives que preveu la llei d’estabilitat i deixi de destinar-li diners a través dels programes com el FROB o el de proveïdors, Sáenz de Santamaría ha apuntat que si ha actuat en aquesta direcció havia estat ‘per garantir els serveis públics dels catalans’. ‘Una cosa és que un president sigui incapaç de gestionar-la adequadament i una altra cosa que els ciutadans paguin per aquesta nul·la activitat’, ha dit.

Báñez: ‘Les pensions de Catalunya es paguen gràcies a la solidaritat dels espanyols’

La ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, ha respost també a la possibilitat que la Generalitat avanci en la construcció de la Seguretat Social catalana. Segons la ministra, la ‘caixa única de les pensions’ que funciona a l’estat ‘ha estat la garantia de les pensions catalanes’ perquè en els últims anys, ha dit, s’han pagat gràcies a la solidaritat dels espanyols’. Per aquest motiu ha destacat la importància de preservar la caixa única.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any