Forcadell: ‘El 27-S serà la data en què guanyarem la independència’

  • L'ANC ja comença a pensar en una mobilització per la Diada 'que torni a sorprendre el món'

VilaWeb
Redacció
14.01.2015 - 22:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha valorat l’acord per a avançar les eleccions el 27 de setembre, en nom de les tres entitats sobiranistes que havien participat en la reunió entre Artur Mas i Oriol Junqueras. ‘No és la nostra data, però hem valorat que el fet important ara era refer la unitat’, ha dit. I ha afegit: ‘Estem contents perquè s’ha refet la confiança, la unitat, perquè caminem cap a la independència.’ Troba que l’acord és satisfactori: ‘Amb aquest acord hi ha compromís, hi ha confiança, i és un acord guanyador.’ I ha reblat: ‘El 27-S serà la nostra data i la data en què guanyarem la independència.’

Les tres entitats havien pressionat perquè les eleccions es fessin tan aviat com fos possible, abans de les eleccions municipals del mes de maig. Però finalment han donat per bona la data del 27 de setembre perquè era fruit d’un acord d’unitat que implica l’entesa entre Mas i Junqueras.

Les eleccions es faran dues setmanes després de la Diada, amb la qual cosa no comptava l’ANC. Un dels membres del secretariat de l’entitat, Ferran Civit, ha piulat a Twitter: ‘Des de l’Assemblea no teníem res previst per a la Diada d’enguany. Per tant, comencem la recollida de propostes per a sorprendre el món de nou.’

L’ANC i el jutge Vidal redactaran la proposta de constitució

Aquest vespre mateix, quan es feia la reunió al Palau de la Generalitat, s’ha sabut que el jutge Santiago Vidal, l’Assemblea Nacional Catalana i un grup de catedràtics de dret internacional encapçalat per Oriol Vidal Aparicio començaran a redactar una proposta conjunta de constitució catalana oberta als suggeriments de la ciutadania. Després faran arribar la proposta als partits polítics. Vidal ha anunciat a la cadena de ràdio SER que fins ara els tres grups de treball elaboraven propostes bo i separats i que dimarts havien arribat a un acord per unificar els texts i presentar un sol document. ‘A diferència dels polítics, es tracta d’anar junts. Tenim el mateix objectiu, de segur que trobarem punts de coincidència per a poder fer una refosa dels tres texts’, ha dit Vidal.

El nou grup de treball serà format per divuit juristes que Vidal confia que puguin ‘atendre amb una mica d’eficàcia l’allau de propostes’ que esperen dels ciutadans, amb l’objectiu d’aconseguir un projecte integrador i transversal.

També ha assenyalat que, malgrat l’acord, presentaria l’esborrany que havia elaborat amb el seu grup de treball a final de gener, tal com era previst. ‘Tant el govern de la Generalitat com els partits —llevat de PP i Ciutadans— ens han demanat si els podem lliurar aquest document i a tots els hem respost igual: el dia 1 de febrer. Nosaltres no treballem per a ningú, treballem per la societat civil’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any