Junqueras: ‘Acceptem fil per randa la proposta de les entitats’

  • Mas es reuneix amb Duran, Rull i Corominas a l'espera d'un acord amb ERC

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN / Redacció
12.01.2015 - 18:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha respost Convergència avui a la tarda amb un piulet, en què ha deixat clara que ERC accepta la proposta formulada per les entitats sobiranistes perquè hi hagi llistes independentistes separades en unes eleccions avançades però que sigui la d’Artur Mas la que aplegui els representants de la societat civil. ‘Insistim: ERC accepta fil per randa la proposta d’acord de les entitats, que vam rebre escrita de pròpia mà pel mateix president. Som-hi!’, ha piulat Junqueras.

A migdia, la portaveu de CDC, Mercè Conesa, havia demanat al president d’ERC que fes també ‘cessions importants’ per arribar a un acord sobre les eleccions, com ha fet el president de la Generalitat, segons que ha dit. Conesa ha lamentat els termes que està fent servir ERC per referir-se a un pacte, parlant d’imposició o d’acatar les condicions d’Artur Mas. La convergent ha demanat que tinguin cura amb el llenguatge, i ha recordat que no són condicions de Mas ni de CDC, sinó que parteixen d’una proposta de la societat civil. Per tot plegat, ha demanat a Junqueras que deixi de parlar d’acord als mitjans i el plantegi en la mesa de negociació.

Després de deixar clar que CDC continua pensant que la millor solució per a les properes eleccions és la llista unitària, Conesa ha instat ERC a ‘reprendre la cultura de l’acord’ i tornar a seure a la taula per arribar a una fórmula per poder convocar eleccions plebiscitàries. Ha recordat que la proposta que Mas encapçali una llista transversal amb la societat civil i que la candidatura d’ERC no tingui independents no prové del president ni tampoc de CDC, sinó de les mateixes entitats sobiranistes. ‘Mai des de CDC ni per part del president Mas s’ha posat cap condició sobre els independents’, ha remarcat.

Cultura de l’acord, ha continuat, també vol dir ‘generositat’ per part de tothom. ‘I si hi ha cessions importants per part del president de la Generalitat del plantejament inicial que va fer, demanem també cessions importants a Junqueras respecte al full de ruta que va plantejar’, ha indicat.

CDC està disposada a fer sacrificis, i ha recordat que la seva intenció és renunciar a presentar-se amb les seves sigles en benefici d’una llista transversal. En aquesta llista poden concórrer persones del partit, però també d’UDC i d’ERC, ha dit. Ara bé, també ha advertit que si valoren que una precipitació pot conduir a un fracàs del procés, no donaran suport a unes eleccions de manera immediata.

Conesa ha opinat que no hi ha un ‘refredament’ del procés, tot i que sí que pugui haver un ‘cansament’ sobre les negociacions. Per això ha demanat a Junqueras tornar a la discreció i a la taula de negociació per poder acordar conjuntament amb Mas una proposta que pugui ser presentada de manera conjunta.

ERC: ‘Ens imposen condicions il·legítimes, però les acatem’

Al matí, el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, havia parlat de la imminència d’un acord amb CiU. En una entrevista a TV3 ha dit: ‘L’acord s’hauria pogut tancar aquest cap de setmana si no hi hagués hagut la manifestació de París. Estem pendents de l’agenda del president Mas.’ Però ha deixat clar que troben injustos els termes de la negociació amb Mas: ‘Ens imposen condicions que no són legítimes. Però les acatem perquè volem la independència.’

Salvadó ha dit que estaven cansats d’un allargament de negociacions que ha esgotat totes dues parts. ‘Ens havíem compromès a tancar l’acord abans del 15 de gener amb les entitats de la societat civil; el 15 de gener és dijous’, ha afegit.

La condició dels independents a les llistes molesta els republicans: ‘Nosaltres només posem la condició de fer eleccions a principi d’any, que és el compromís que tenien tots els qui van votar el 9-N. Fer les llistes amb independents és una pràctica habitual d’ERC. L’objectiu d’ERC no és guanyar les eleccions, sinó fer la independència.’ I ha insistit: ‘No entenem per què ens posen aquestes condicions. Però si el preu que hem de pagar per avançar cap a la independència és aquest, no posarem independents a les llistes. La condició de no portar independents sembla que només és per a ERC, cosa que no entenem.’

Salvadó proposa de tancar el debat de les llistes: ‘Entenem que la comunitat internacional sabrà sumar les llistes que defensen el sí. La discussió sobre les llistes ens fa molta mandra. En canvi, ens genera il·lusió l’elaboració del full de ruta. Ara hem d’anar de cara a barraca. Ens hem de posar a construir les estructures d’estat. Hem perdut dos anys en construcció d’estructures d’estat. Ara hem de fer el plebiscit definitiu per avançar. Nosaltres volem anar de pressa, com la societat civil i la gent que es manifesta. Però hem de tenir la majoria institucional per a avançar. La nostra missió és estirar el procés i arrossegar tothom que hi estigui involucrat. Ja n’hi ha prou de marejar la perdiu. Hem de crear les estructures d’estat. Hem de deixar de fer informes, i a treballar.’

Mas reuneix la cúpula de CiU

Per una altra banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha reunit aquest migdia amb el president del comitè de govern d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, amb el coordinador general de CDC, Josep Rull, i amb el vice-secretari general de Coordinació Institucional, Lluís Corominas. A l’espera d’un acord amb ERC sobre la possibilitat de convocar eleccions al parlament, els màxims dirigents de CiU s’han trobat al Palau de la Generalitat, ha avançat TV3 i han confirmat a l’ACN fonts properes a la trobada, que asseguren que es tracta d’una reunió ordinària de la federació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any