Una setmana per a fer possibles les plebiscitàries

  • CiU i ERC disposen de pocs dies per a teixir un acord que permeti l'avançament electoral · Reunió imminent entre Mas i Junqueras

VilaWeb
Redacció
12.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui comença un compte enrere de pocs dies –si no d’hores–, perquè hi hagi un acord entre CiU i ERC que permeti de convocar unes eleccions avançades el mes de març. La setmana passada va ser intensa, amb reunions, bescanvi d’acusacions i una evident discordança entre Mas i Junqueras sobre la manera de proposar unes eleccions plebiscitàries. Però també s’ha anat encarrilant el camí de l’acord, que aquesta setmana ja hauria de donar fruit. El conseller de Presidència, Francesc Homs, deia ahir que ‘dijous o divendres’ es farien públiques novetats que desencallarien el procés.

Abans, hi haurà una altra reunió entre Mas i Junqueras, acompanyats de representants de l’ANC, Òmnium i l’Associació de Municipis per la Independència. Aquesta reunió s’hauria hagut de fer el cap de setmana, però Mas ahir va haver d’assistir a la manifestació de rebuig a la matança de Charlie Hebdo, a París. Ara és qüestió d’hores. Es reuniran abans de la conferència de premsa que el president farà demà a migdia, en què donarà compte de la tasca del govern d’aquest últim any i de la perspectiva política d’aquest 2015.

Hi haurà acord? Les desavinences fetes publiques divendres eren evidents: Mas va proposar per carta a Junqueras tres opcions per a unes eleccions avançades: la proposta d’una llista unitària que va fer en la seva conferència, i que ERC de seguida va dir que refusava; que el parlament prepari una ‘proposta de constitució’ i s’avanci en les estructures d’estat abans de fer unes eleccions a la tardor; i la proposta de les entitats cíviques per una llista transversal liderada per Mas al costat d’unes altres llistes de partit. ERC va dir que acceptava aquesta darrera proposta, però que incorporaria independents i membres de la societat civil també a la seva llista. Això va molestar Mas, que va retreure a Junqueras que volgués imposar la seva fórmula de llistes separades.

Després d’aquesta tensió, ahir el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, va dir que hi havia contactes multilaterals per acabar de concretar els elements que han portat malestar o discrepància entre la seva formació i CiU. I es mostrava convençut que abans de quaranta-vuit hores hi hauria ‘un acord ampli i clar’.

El candidat d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, va dir ahir que l’acord entre Mas i Junqueras per a les eleccions era imminent. ‘Nosaltres estem d’acord fins a l’última coma amb la darrera proposta del president Mas —va declarar—. Això vol dir que entenem que Mas faci una llista transversal incorporant gent de la societat civil i nosaltres farem la llista amb gent pròpia, que és el que diu textualment la proposta que nosaltres acceptem fins a l’última lletra. Per tant, endavant. Podem salpar, president. Som-hi i no fem esperar més el poble de Catalunya. Tenim una ocasió d’or a tocar.’

Tot i les paraules d’Alfred Bosch, ERC no descarta clarament d’incloure també personalitats independents que siguin l’entorn del partit, encara que la proposta de Mas no prevegi aquesta opció.

I si no hi ha entesa? En aquest cas l’ANC ha decidit que es tornaria a mobilitzar, i faria una consulta per a fixar el full de ruta per als mesos vinents. Ara, de moment, l’entitat fa pressió amb l’objectiu d’aquest acord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any