Comença l’assalt a la fàbrica on hi ha els sospitosos de l’atac a Charlie Hebdo

  • S'han sentit trets i explosions a Dammartin-en-Goële · Els germans Kouachi tenen segrestat un ostatge

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.01.2015 - 09:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta tarda ha començat l’assalt de les forces especials de la policia francesa a la fàbrica on hi ha els dos sospitosos de l’atac a Charlie Hebdo, els germans Kouachi. Les forces de seguretat tenen encerclada la zona. Avui al matí hi ha hagut un tiroteig a Dammartin-en-Goële (Sena i Marne), a pocs quilòmetres al nord-est de París. Segons les primeres informacions hi havia hagut dos morts i una vintena de ferits, tot i que la fiscalia ho ha desmentit després. Abans dels trets, una dona ha denunciat que dos homes li havien robat el cotxe, un Peugeot 206, i havien fugit en direcció a la zona de Sena i Marne, on després de l’intercanvi de trets amb la policia han entrat en una empresa i han pres un ostatge. L’indret és una mica més al sud de la zona on des d’ahir la policia mirava de localitzar els sospitosos de la matança a la revista Charlie Hebdo, que segons el ministre d’Interior, Bernard Cazeneuve, són els responsables de la presa d’ostatges.

Emissió en directe de France 24:

Els dos sospitosos d’haver comès l’atemptat contra la revista satírica Charlie Hebdo van abandonar ahir al matí el vehicle amb què viatjaven al nord-est de França. A continuació, a la zona es va desplegar un ampli dispositiu policíac per a mirar d’interceptar-los, però no era clar on podien ésser.

L’alerta era màxima a la zona i els cossos de policia van rebre el suport dels militars. Ahir al matí van veure’ls en una benzinera de Villers-Cotterets, a la regió de Picardia. Tots dos individus, Saïd i Chérif Kouachi, de 34 anys i 32, van fortament armats, encaputxats, amb fusells Kalàixnikov i llançacoets.

La policia va identificar el mateix dia de l’atac a la nit els germans Kourachi i un altre nou de divuit anys, tots tres amb ciutadania francesa i originaris de Gennevilliers, un suburbi al nord-est de París. El més jove es va lliurar ahir a la matinada en veure que la policia l’havia identificat.

París és ocupat per un ampli desplegament policíac, que abasta també la rodalia i especialment els punts estratègics, amb l’objectiu de trobar els responsables de l’atac al setmanari satíric Charlie Hebdo. A l’atemptat van assassinar dotze persones, entre les quals dos policies i el director de la revista. La motivació: executar una revenja en nom del profeta Mahoma. ‘Hem mort Charlie Hebdo’, van cridar els assaltants abans de fugir.

Després de saber-se la notícia, dimecres al matí, hi va haver una allau de solidaritat amb les víctimes. Primer va ser a través de la xarxa i a la tarda en una concentració multitudinària a la plaça de la República de París. L’havia convocada el sindicat de periodistes francès (SNJ), i s’hi van aplegar milers de manifestants, molts dels quals van alçar cartells amb el lema ‘Jo sóc Charlie’, en solidaritat amb el personal del setmanari. A moltes altres ciutats hi ha hagut concentracions. A casa nostra s’ha fet, per exemple, una concentració nombrosa davant el consolat francès de Barcelona.

Els fets

Tres homes armats i vestits de negre, segons diversos testimonis, van atacar la seu del setmanari satíric, al bulevard Richard Lenoir, al bell mig de París. Els individus, encaputxats, van disparar amb un fusell automàtic AK-47 i van matar dotze persones. Els atacants van obrir foc a l’entrada de l’edifici i van fugir. Durant la fugida hi va haver un tiroteig amb agents de policia, dos dels quals van resultar-ne morts. Entre les víctimes, hi ha el director del setmanari, Stéphane Charbonnier, conegut per ‘Charb’, i tres dibuixants, entre els quals Jean Cabut.

Els atacants van arribar davant la seu del setmanari en un Citroën amb els vidres tintats. Van entrar, van amenaçar un dels treballadors i li van dir que els portés on hi havia els dibuixants i periodistes. Els van cridat pel seu nom i els van disparar. Segons testimonis dels fets, els atacants cridaven ‘hem venjat el profeta’ dins la seu de Charlie Hebdo. Després, en la fugida, es van trobar un cotxe de policia i va ser quan van matar dos agents.

Hollande: ‘Castigarem els agressors’

El president francès, François Hollande, va reclamar la unitat de tots els francesos per lluitar contra l’atemptat, que qualificà de barbàrie. Hollande va anunciar tres dies de dol i la convocatòria extraordinària d’una reunió de les dues cambres legislatives i els partits amb representació. ‘França està en xoc. Això ha estat un atac terrorista, no n’hi ha cap dubte’, va dir Hollande des del lloc dels fets. 

Després va afegir que perseguirien els atacants: ‘Vivim moments difícils, s’han evitat uns altres atemptats, sabem que som amenaçats perquè tenim un país de llibertats. Castigarem els agressors.’

Com a resposta a l’atac, a més de l’ampli desplegament policíac per a buscar-ne els autors, el govern francès ha reforçat la seguretat a les redaccions de les principals publicacions, llocs emblemàtics i espais de transport.

La Generalitat intensifica l’alerta antiterrorista

Després de l’atemptat, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya va intensificar temporalment el nivell d’alerta antiterrorista de moderat a elevat. La mesura variarà segons l’evolució dels esdeveniments, tant a l’àmbit internacional com a l’estatal. D’aquesta manera, la Generalitat s’afegeix a les mesures preventives del Ministeri d’Interior espanyol, acordada en una reunió entre el ministre Jorge Fernández Díaz i els responsables de la lluita antiterrorista, de la policia espanyola, la guàrdia civil i el CNI, entre més.

Les imatges de l’atemptat

FranceTV Info va publicar aquestes imatges d’un moment del tiroteig:

A la xarxa s’hi van publicar diverses imatges del lloc dels fets:

La revista va ser objecte d’amenaces el 2012, quan va dedicar la portada d’un número a les manifestacions del món musulmà contra un film nord-americà que parodiava la figura sagrada de Mahoma i que els islamistes consideren blasfem. I la hi dedicava amb més caricatures del profeta, bo i sabent que representar-lo gràficament era prohibit per l’islam.

L’any anterior la redacció del setmanari havia estat destruïda amb còctels Molotov, arran de la publicació d’un número especial amb una caricatura de Mahoma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any