La constitució per a la República Catalana del jutge Vidal, a punt de sortir a la llum

  • Preveu una república amb president i primer ministre · La proposta, elaborada per un grup de juristes, limita els mandats polítics · El castellà hi és llengua cooficial

VilaWeb
Redacció
07.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui és previst que es faci pública la proposta de constitució per a la República Catalana que ha preparat el jutge Santiago Vidal amb un equip de deu juristes, a iniciativa pròpia i no pas per encàrrec del govern ni del parlament. Quan surti a la llum, es crearà una pàgina web perquè els ciutadans puguin fer-hi esmenes. Aquestes últimes setmanes se n’ha filtrat una part del contingut. En aquest article repassem els punts principals d’aquest esborrany de constitució.

República amb president i primer ministre

La proposta de Vidal dibuixa una república parlamentària amb un primer ministre com a cap de govern i un president amb funcions representatives: ‘Inspirada en els models nòrdics de Noruega, Finlàndia i Islàndia, però també en el centreeuropeu de Suïssa, la constitució proposada pels juristes opta per reservar al Parlament de Catalunya –que tindria 105 diputats com a màxim– la representació de la sobirania.’ Hi hauria un primer ministre i cap del govern escollit per una majoria de diputats. La nova figura de president de la República, amb una funció representativa i no executiva, seria triada per votació directa dels ciutadans.

Limitació de mandats

Els mandats tindrien una durada màxima de cinc anys. La proposta de Vidal limita els mandats dels polítics a dues legislatures. També estableix una limitació del sou dels representants polítics: un màxim de deu vegades la ‘renda bàsica de vida digna’. Els experts del jutge Vidal consideren que la institució jurídica dels aforats és un privilegi inadmissible i estableixen que la llei sigui igual per a tothom.

Ensenyament primari gratuït

La proposta de constitució estableix l’ensenyament primari gratuït i obligatori per als menors de setze anys. I diu que ‘s’haurien de posar a disposició de l’escola pública els recursos humans, materials i financers necessaris per a garantir el màxim nivell de qualitat’.

Sense exèrcit

A més, la constitució del jutge Vidal no preveu l’existència d’un exèrcit català, sinó tan sols una policia encarregada de la seguretat pública, perquè Catalunya es defineix com ‘una nació de pau, lliure d’exèrcit i forces armades’.

L’espanyol, cooficial

També s’estableix el català com a llengua oficial i pròpia de l’administració, si bé els ciutadans que vulguin podrien adreçar-s’hi en espanyol, com a llengua cooficial. En la proposta, l’aranès és la llengua oficial i pròpia de la Vall d’Aran en règim de cooficialitat amb el català. A més, s’hi reconeix la doble nacionalitat a tots els ciutadans que la sol·licitin el primer any de vigència.

Sense tribunal constitucional

Vidal i els experts del seu grup proposen que no hi hagi tribunal constitucional. Seria la sala de garanties constitucionals del Tribunal Suprem l’encarregada de dirimir aquests afers. Aquesta sala fóra formada per cinc membres escollits per un nou sistema: un per sufragi universal, un per jutges i fiscals, un per una majoria de tres cinquenes parts dels diputats, un per juristes i un altre pels síndics locals.

Segons el Punt Avui, aquesta proposta de constitució ha estat elaborada per deu juristes: dos professors de dret constitucional, un de dret internacional públic, un de ciències socials i econòmiques, dos de ciències polítiques, dos jutges i dues jutgesses –un dels jutges, Josep Maria Miquel, es va morir l’1 de desembre proppassat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any